Scholz: Putinova mobilizacija pokazuje da je ruski napad neuspješan

Rusija je prisiljena pregrupirati svoje snage u okupiranim područjima na sjeveroistoku, što je dokaz o uspjehu Ukrajine, navodi njemački kancelar.

Ovo je pokazatelj da je Ukrajina uspješna kad je u pitanju odbrana vlastitog integriteta i suvereniteta, poručio je Olaf Scholz (EPA)

Njemački političari u srijedu su sa zabrinutošću komentirali najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji, a njemački kancelar Olaf Scholz u prvim reakcijama ističe da je ta mobilizacija znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspješan.

“Ovaj potez se jedino može protumačiti kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protiče kako to očekuje Moskva”, rekao je kancelar, a prenosi jedan od njegovih glasnogovornika, prenosi Hina.

U saopćenju kancelara, koji se trenutno nalazi u SAD-u, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, navodi se kako je Rusija prisiljena  pregrupirati svoje snage u okupiranim područjima na sjeveroistoku, što je dokaz o uspjehu Ukrajine.

“Ovo je jasan pokazatelj da je Ukrajina uspješna kada je u pitanju odbrana vlastitog integriteta i suvereniteta, i to, između ostalog, zbog ogromne pomoći mnogih zemalja, posebno Njemačke”, poručio je Scholz.

O planovima ruskog predsjednika da u četiri ukrajinske regije idućih dana budu održani referendumi o pridruživanju Rusiji, Scholzov glasnogovornik je kazao da “sramotni referendumi” nikada neće biti priznati.

Pritisak da njemački tenkovi idu za Ukrajinu

Zamjenik njemačkog kancelara i ministar ekonomije Robert Habeck (Zeleni) je rekao kako Putin ide u smjeru eskalacije.

“Radi se o daljnjoj eskalaciji napadačkog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovo je loš potez, koji najoštrije osuđujemo”, kazao je.

Najavio je da će njemačka vlada raspravljati o novonastaloj situaciji i eventualnim mjerama.

Predsjednica Odbora za odbranu Bundestaga i članica vladajuće Liberalno demokratske stranke Marie-Agnes Strack-Zimmermann je rekla kako se ne smije dopustiti da Putinova najava “proširi nervozu”.

Glasnogovornik opozicione Kršćansko-demokratske unije (CDU) za vanjskopolitička pitanja Norbert Roettgen smatra kako se kod Putinove najave radi o “čistom akcionizmu”.

“Putin je jednostavno morao nešto najaviti kako bi dao dojam da stvari drži pod kontrolom”, poručio je Roettgen preko Twittera.

Na kancelara posljednjih dana raste pritisak da Ukrajini isporuči njemačke tenkove, što je kancelarski ured do sada odbijao.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada