Rusija povukla podmornice sa Krima zbog straha za sigurnost

Zbog prijetnje od ukrajinskih napada, Rusija je povukla svoje podmornice klase Kilo s anektiranog ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima, navodi se u izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

Rusija, Mornarica, Podmornica
Brodovi Crnomorske flote premješteni su iz matične luke Sevastopolj u južni ruski lučki grad Novorosijsk, objavilo je u utorak britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o ratu u Ukrajini (EPA)

Zbog prijetnje od ukrajinskih napada, Rusija je povukla svoje podmornice klase Kilo s anektiranog ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima, navodi se u izvještaju britanskog ministarstva odbrane, javlja Hina.

Brodovi Crnomorske flote premješteni su iz matične luke Sevastopolj u južni ruski lučki grad Novorosijsk, objavilo je u utorak britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o ratu u Ukrajini.

Premješteni su najvjerojatnije zbog povećanja ukrajinske sposobnosti napada s veće udaljenosti i zbog promijenjene sigurnosne situacije na Krimu, tvrdi London.

“U posljednja dva mjeseca sjedište flote i njen glavni aerodrom za mornaričku avijaciju bili su napadnuti”, stoji u izvještaju.

Dnevni izvještaji o toku rata

Britansko ministarstvo odbrane ističe da je Rusija aneksijom Krima 2014. namjeravala, između ostalog, garantirati sigurnost Crnomorske flote.

“Sigurnost baze sada je izravno potkopana kontinuiranom agresijom Rusije protiv Ukrajine”, navedeno je.

Britansko ministarstvo odbrane objavljuje od početka ruske agresije na Ukrajinu krajem februara dnevne izvještaje o toku rata.

Britanska vlada tvrdi da time želi obavještavati saveznike i kontrirati ruskom narativu, dok Moskva optužuje London za ciljnu kampanju dezinformiranja.

Izvor: Agencije