Mijanmar: Suu Kyi osuđena na tri godine zatvora i prinudni rad

Bivša premijerka proglašena je krivom za izbornu prevaru i osuđena na tri godine zatvora, uz prinudni rad, navodi izvor upoznat sa sudskim postupkom.

Aung San Suu Kyi je već osuđena na više od 17 godina zatvora (EPA)

Bivša premijerka Mijanmara Aung San Suu Kyi proglašena je u petak krivom za izbornu prevaru i osuđena na tri godine zatvora, uz prinudni rad, izjavio je za Reuters izvor upoznat sa sudskim postupkom.

Izvor iz suda, koji je želio ostati anoniman, rekao je da nije jasno šta bi prinudni rad podrazumijevao, prenosi Tanjug.

Drugi optuženi, Win Myint, smijenjeni predsjednik Mijanmara, dobio je istu kaznu, kazao je izvor.

Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju koje se odvijalo iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu.

Prijeti joj 190 godina zatvora

Ako bude proglašena krivom po svim optužbama po kojima joj se sudi već više od godinu, Suu Kyi bi mogla biti bude osuđena ukupno na više od 190 godina zatvora.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 76-godišnja Suu Kyi, koja je u pritvoru od kako je vojska izvela državni udar i zbacila njenu vladu u februaru prošle godine, suočava se s desetak optužbi, koje sve negira, i po kojima je već osuđena na više od 17 godina zatvora.

Sud je u petak utvrdio da je bivša državna savjetnica počinila prevaru na općim izborima u novembru 2020. godine, na kojima je njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD) pobijedila, s ogromnom većinom, stranku koju je formirala vojska.

Vojska je tada izvršila puč, pravdajući ga navodnom izbornom prevarom.

Vojni režim Mijanmara produžio je 1. augusta vanredno stanje do sljedeće godine, a država je i dalje razjedinjena unutrašnjim sukobima nakon prošlogodišnjeg vojnog udara.

Izvor: Agencije