Smrtonosni izraelski udar na aerodrom u Damasku

Izrael je poduzeo zračni napad na sirijski Međunarodni aerodrom Damask i na još neka mjesta na jugu glavnog grada te države, ubivši pritom pet vojnika i izazvavši veliku materijalnu štetu.

Izrael je intenzivirao napade na sirijske aerodrome kako bi poremetio pojačano korištenje zračnih opskrbnih linija od strane Teherana, koji isporučuje oružje svojim saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući i Hezbollah (Reuters)

Izrael je poduzeo zračni napad na sirijski Međunarodni aerodrom Damask i na još neka mjesta na jugu glavnog grada te države, ubivši pritom pet vojnika i izazvavši veliku materijalnu štetu, izvijestilo je u subotu sirijsko ministarstvo odbrane.

Sirijska protuzračna odbrana presrela je taj napad i uspjela srušiti većinu raketa, navodi se u saopćenju ministarstva.

Reuters navodi da zasad nema potvrde o tome je li taj udar utjecao na operacije u samom aerodromu, prenosi Hina.

Intenziviranje napada

Izrael je intenzivirao napade na sirijske aerodrome kako bi poremetio pojačano korištenje zračnih opskrbnih linija od strane Teherana, koji isporučuje oružje svojim saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući i Hezbollah, doznaje Reuters iz regionalnih diplomatskih i obavještajnih izvora.

Teheran se odlučio za zračni transport kao pouzdaniji način prevoženja vojne opreme svojim snaga i savezničkim borcima u Siriji, nakon prekida kopnenih transfera.

Stotine hiljada Sirijaca je umrlo, a milioni su postali beskućnici otkako su se protesti protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2011. razvili u građanski rat, koji je uvukao strane sile i ostavio Siriju podijeljenu u zone kontrole.

Izvor: Agencije