Rusija više nije članica Europske konvencije o ljudskim pravima

Europski sud za ljudska prava više neće moći odlučivati ​​o 17.000 predstavki protiv Ruske Federacije.

U skladu sa pravilima Vijeća Europe, sud je imao obavezu da rješava prijave upućene protiv Ruske Federacije (EPA - Ilustracija)

Ruska Federacija od danas više nije članica Europske konvencije o ljudskim pravima, u skladu sa Rezolucijom Vijeća Europe, saopćeno je danas iz Europskog suda za ljudska prava, prenosi agencija Anadolija.

Europski sud za ljudska prava više neće moći odlučivati ​​o 17.000 predstavki protiv Ruske Federacije, jer je Moskva u petak prestala biti potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima, navedeno je.

Zvanični prekid dolazi šest mjeseci nakon što je izbačen iz glavnog tijela bloka, Vijeća Europe, sa sjedištem u francuskom Strazburu, zbog pokretanja rata protiv Ukrajine.

Milioni bez zaštite

U skladu sa pravilima Vijeća Europe, sud je imao obavezu da rješava prijave upućene protiv Ruske Federacije u vezi sa navodnim kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima do 16. septembra.

Pred sudom se trenutno nalazi 17.450 predstavki upućenih protiv Ruske Federacije, navedeno je u saopćenju.

Ranije ovog mjeseca, Marija Burić, generalni sekretar Vijeća Evrope, rekla je da će 140 miliona Rusa biti lišeno zaštite prema konvenciji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada