Iranka preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral

Ovo je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti nad ženama u Iranu posljednjih sedmica.

Njena smrt došla je u trenutku rastućih izvještaja o represivnim aktivnostima vlasti protiv žena (EPA)

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka koju je pretukla iranska policija za moral jer nije nosila hidžab, preminula je nakon što je pala u komu, prema izvještajima u petak koja se pozivaju na Amininu porodicu, prenosi BBC na koga se poziva Fena.

Mlada Iranka umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila policija za moral jer se, navodno, nije pridržavala strogih pravila o pokrivalima za glavu. Očevici su izjavili da je Amini pretučena dok je bila u policijskom kombiju kada su je pokupili u Teheranu u utorak.

Policija je odbacila optužbe, rekavši kako je ona “iznenada imala srčani problem”.

Ovo je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti nad ženama od vlasti u Iranu posljednjih sedmica.

‘Obrazovanje’ o hidžabu

Porodica preminule Amini kaže kako je bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koji bi objasnili iznenadni problem sa srcem. No, obaviješteni su da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja, a porodica je rekla da je bila u komi prije nego što je umrla u petak.

Teheranska policija je saopćila da je Amini uhapšena zbog “datih opravdanja i da bi se obrazovala” o hidžabu, marami koju sve žene moraju nositi u Iranu.

Njena smrt došla je u trenutku rastućih izvještaja o represivnim aktivnostima vlasti protiv žena, uključujući i one za koje je ocijenjeno da se ne pridržavaju islamskog kodeksa odijevanja, a kojima je zabranjen ulazak u vladine urede i banke.

Krive vrhovnog vođu

Mnogi Iranci, uključujući provladine pojedince, izražavaju ogorčenje na platformama društvenih medija u vezi sa samim postojanjem moralne policije, poznate i kao ‘patrole za čudoređe’, i na društvenim medijima ih nazivaju patrolama za ubijanje.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, vuku ih po zemlji i na silu ih odvode.

Mnogi Iranci direktno krive vrhovnog vođu Alija Khameneija. Njegov govor iz prošlosti se ponovo dijeli na društvenim mrežama u kojem opravdava uloga moralne policije i insistira da pod islamskom vlašću žene moraju biti prisiljene da poštuju islamski kodeks oblačenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada