Njemačka najavljuje dodatnu pomoć ukrajinskim snagama

Ministrica odbrane Christine Lambrecht je kazala kako napredovanje ukrajinske vojske dokazuje da su snage te države taktički veoma dobro pozicionirane.

Christine Lambrecht: Nastavit ćemo podržati Ukrajinu isporukom oružja (EPA)

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht izjavila je u srijedu kako je prerano govoriti o tome da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine, posljednjih dana, označava prekretnicu u ratu u toj zemlji.

“Ovo je teško procijeniti, jer ne znamo kako će Rusi reagirati sada (na kontraofanzivu Ukrajine), ali to je definitivno izuzetan uspjeh koji će doprinijeti destabilizaciji Rusije”, rekla je ona za Reuters, prenosi Tanjug.

Lambrecht je dodala kako napredovanje Ukrajine dokazuje da su snage te države taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne odbiti napade na način za koji su mnogi mislili da nisu sposobne.

Zapanjujući preokret

Obećala je dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih mjeseci, pored agregata, zimske odjeće i šatora koje je prethodno obećala na međunarodnom sastanku u zračnoj bazi Ramstein prošle sedmice.

“Nastavit ćemo podržati Ukrajinu isporukom oružja i ostat ćemo na strani Ukrajine dokle god bude potrebno”, rekla je šefica njemačke odbrane.

Ukrajina je mjesecima pritiskala Berlin da snabdjeva Kijev sa teškim naoružanjem, kao i da počne sa isporukom modernih tenkova zapadne proizvodnje, a to je zahtev koji je njemački kancelar Olaf Scholz više puta odbijao, navodi Reuters.

Ruske snage su, kako dodaje britanska agencija, ovog mjeseca pretrpele zapanjujući preokret nakon što su ukrajinske trupe izvršile brzi oklopni napad sa specijalnim snagama u sjeveroistočnoj regiji Harkov, primoravajući u nekim slučajevima Ruse na užurbano i haotično povlačenje.

Izvor: Agencije