Eksplozije blizu ruskoga vojnog aerodroma na Krimu

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u utorak blizu ruskoga vojnog aerodroma na zapadnom Krimu, a ruske su vlasti objavile da ih je izazvala eksplozija municije.

Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se nakon snažne eksplozije formira vatrena kugla dok se prema nebu uzdižu gusti stupovi crnog dima (Reuters)
  • Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana
  • Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka
  • Američki State Department odobrio je pomoć vrijednu 89 miliona dolara za čišćenje mina u Ukrajini
  • Čelnici zapadnih zemalja kažu da je ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju, katastrofa koja se svakog trenutka može dogoditi
  • Rusija se privremeno povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja predviđenog sporazumom sa SAD-om

Više najnovijih vijesti u nastavku:


SAD šalju Ukrajini 89 miliona dolara za uklanjanje mina

Američki State Department odobrio je pomoć vrijednu 89 miliona dolara za čišćenje mina u Ukrajini.

Ta pomoć će biti iskorištena za obučavanje 100 ukrajinskih timova koji će uklanjati minska sredstva, rekao je neimenovani zvaničnik State departmenta, prenio je Reuters.


Kijev: Donjecku oblast napustilo od početka rata 1,3 miliona ljudi

Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kiril Timošenko saopštio je danas da je od početka rata sa Rusjom Donjecku oblast napustilo više od 1,3 miliona građana.

Ukrajinske vlasti su u proteklih šest dana evakuisale 3.000 civila, među kojima je skoro 600 djece i 1.400 žena, objavili su ukrajinski mediji.


Eksplozije blizu ruskoga vojnog aerodroma na Krimu

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u utorak blizu ruskoga vojnog aerodroma na zapadnom Krimu, a ruske su vlasti objavile da nije bilo žrtava te da ih je izazvala eksplozija municije.

Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se nakon snažne eksplozije formira vatrena kugla dok se prema nebu uzdižu gusti stupovi crnog dima.

“Municija namijenjena zračnim snagama eksplodirala je u skladištu koje se nalazi na području vojnog zračnog aerodroma Saki, blizu grada Novofjodorovke”, stoji u saopćenju ruske vojske.

Skladište nije bilo meta nikakvog granatiranja niti pucnjave, dodaje se u saopćenju, no ne precizira se porijeklo eksplozija.

Neposredno prije lokalne su vlasti izvijestile da je nedaleko od vojnog aerodroma odjeknulo “više eksplozija”, no nisu objavljene pojedinosti o tomu šta ih je uzrokovalo.


Ukrajinska nuklearka usred vatre, stanovnici strahuju od katastrofe

Čelnici zapadnih zemalja kažu da je ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju, katastrofa koja se svakog trenutka može dogoditi.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je kako su napadi na nuklearnu elektranu u Zaporožju u Ukrajini, samoubilački.

Tom prilikom, pozvao je rusku vojsku, pod čijom kontrolom je područje nuklearne elektrane, da omogući pristup međunarodnim inspektorima, na što je Moskva načelno pristala.

Međutim, lokalno stanovništvo poručuje da to neće riješiti problem.


Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Evropi zbog problema s plaćanjem

Ukrajina je od 4. avgusta obustavila tranzit ruske nafte u južnu Evropu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, saopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.

Transneft je saopćio da je 22. jula ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platio tranzit za avgust, ali da je novac vraćen 28. jula jer uplata nije prošla.

Gazprombank, koji je obavio plaćanje, saopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU-a.

Rusija isporučuje oko 250.000 barela nafte dnevno preko naftovoda Družba u Mađarsku, Slovačku i Češku.

Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontrolira PKN Orlen, glavni su kupci nafte preko te rute, dok su ruski Lukoil, Rosneft i Tatneft glavni dobavljači.

MOL, PKN Orlen i Ukrtransnafta nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

Rusija je već smanjila protok plina prema mnogim članicama EU-a, pravdajući to problemima u održavanju turbina na plinovodu Sjeverni tok 1, kao i sankcijama protiv nekih kupaca koje Moskva smatra neprijateljskim.


Bjelorusija počela vojnu vježbu u saradnji sa Rusijom

Vazdušne snage Bjelorusije započele su danas vojnu vježbu, koja će se odvijati u saradnji sa Rusijom, prenosi Radio slobodna Evropa.

Bjelorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da vježba uključuje upotrebu bojeve municije i da će biti realizovana u dvije faze. Prva će biti u Bjelorusiji, a druga u ruskoj vojnoj bazi Ašuluk, blizu granice sa Kazahstanom.

Vježbe u ruskoj bazi trajaće od 22. do 25. avgusta.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko otvoreno je podršao rusku invaziju Ukrajine.

Iako bjeloruska vojska ne učestvuje u invaziji, Bjelorusija je dozvolila ruskim trupama da sa njene teritorije vrše napade na Ukrajinu.


Kremlj: Poziv Zelenskog na zabranu putovanja svim Rusima na zapad je iracionalan

Kremlj je u utorak odbacio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija na zabranu putovanja na zapad svim Rusima kao iracionalan, rekavši da će Evropa morati konačno odlučiti želi li platiti za Zelenskijeve hirove.

U intervjuu za The Washington Post, Zelenski je pozvao zapadne čelnike da prestanu dopuštati Rusima da putuju u njihove zemlje kao kaznu za odluku predsjednika Vladimira Putina o slanju snaga u Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šanse da Rusi budu izolirani od ostatka svijeta i upitao bi li Evropa trebala nastaviti podržavati Zelenskog.

“Iracionalnost njegova razmišljanja u ovom slučaju je neizmjerna”, rekao je Peskov novinarima.

“To se može vidjeti samo krajnje negativno. Svaki pokušaj izolacije Rusije ili Rusa je proces koji nema perspektivu”, dodao je.

Prije ili kasnije Evropa će se “početi pitati radi li Zelenski sve kako treba i trebaju li njegovi građani plaćati za njegove hirove”, dodao je Peskov.

Post je citirao Zelenskog da bi Ruse trebalo prisiliti da “žive u svojem svijetu dok ne promijene svoju filozofiju”.

“Koji god Rus bio… neka ide u Rusiju”, rekao je Zelenski, a prenosi Post.

“Oni će reći: ‘Ovo nema nikakve veze s nama. Ne može se cijelo stanovništvo smatrati odgovornim, zar ne?’ Može. Stanovništvo je izabralo ovu vladu, ne bore protiv nje, ne raspravljaju s njom, ne dižu glas”, poručio je.


Kadirov: Preuzeli smo kontrolu nad fabrikom Knauf u Soledaru

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je danas da su proruske snage preuzele kontrolu nad teritorijom fabrike građevinskog materijala Knauf u Soledaru u Donkoj oblasti.

„Snage savezničkih snaga u gradu Soledar preuzele su kontrolu nad teritorijom fabrike Knauf“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks.

Ruske snage ušle su u Soledar prije šest dana i od tada pokušavaju da zauzmu fabriku.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov (Reuters)

Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi spriječili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije.

Zelenski je u intervjuu za Washington Post ocijenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica, jer “Rusi oduzimaju tuđu zemlju“. Dodao je da “Rusi treba da žive u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju”.

Smatra da ta mjera treba da važi i za ruske državljane koji su napustili zemlju.

Po njegovom mišljenju, odgovornost za napad na Ukrajinu snosi “cjelokupno stanovništvo Rusije”.

Moskva je najavila da će u dijelovima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti na istoku i jugu Ukrajine 11. septembra biti održan referendum o priključenju Rusiji, uporedo sa regionalnim izborima koji su već zakazani.

Zelenski je u nedjelju upozorio da, ako Moskva nastavi sprovođenje referendumima o priključivanju Rusiji na teritorijama pod svojom kontrolom, pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima neće biti mogući.


Mizincev: Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

Turski tanker, dva broda iz Liberije te dva broda i tanker pod zastavom Maršalskih ostrva isplovili su iz ukrajinskih luka u okviru inicijative o bezbjednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

“Dana 7. augusta 2022. godine, u okviru inicijative o međusobnom razumijevanju o bezbjednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, brod ‘Riva vinds’ (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) napustio je luku Odesa, tanker ‘Mustafa Nedžati’ (Turska, natovaren suncokretovim uljem), brod ‘Star Helen’ (Maršalska ostrva, natovaren brašnom) i brod ‘Glori’ (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) isplovili su iz luke Černomorsk. Dana 8. augusta 2022. brod ‘Arizona’ (Liberija, natovaren kukuruzom) napustio je luku Černomorsk i brod ‘Sakura’ (Liberija, natovaren sojom) isplovio je iz luke Južni”, rekao je Mizincev, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima, Rusija je striktno posvećena svojim obavezama po ugovorima u cilju obezbjeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinskih luka.

Mizincev je kazao da je 61 brod iz 14 zemalja i dalje blokiran u lukama Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni.

“Rizici za plovidbu i oštećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje su prisutni za crnomorske države”, naglasio je Mizincev.


Rusija se povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Moskva privremeno povlači iz režima za inspekciju predviđenog sporazumom sa SAD-om o smanjenju arsenala nuklearnog oružja.

Ministarstvo je saopštilo da su sankcije zapadnih zemalja onemogućile Rusiju da sporazum sprovodi “u strogoj usklađenosti sa principima jednakosti obje strane”, jer ruski inspektori ne mogu da uđu u SAD i obave dužnosti.

U saopštenju se dodaje da pored zabrane ruskim avionima da uđu u vazdušni prostor SAD-a i njihovih saveznika, prepreku za ruske inspektore predstavljaju i pooštreni kriterijumi za izdavanje viza.

Rusko ministarstvo je naglasilo da je povlačenje iz režima inspekcije privremeno i da Rusija ostaje “u potpunosti posvećena pridržavanju svih odredbi sporazuma”.

Sporazum o smanjenju arsenala nuklearnog oružja potpisali su 2010. tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev. U januaru prošle godine produžen je za još pet godina.

Izvor: Agencije