Sud u SAD-u: Zastupnički dom ima pravo dobiti Trumpove porezne prijave

Trump je bio prvi predsjednik u 40 godina koji nije objavio svoje porezne prijave koje bi otkrile njegovo pravo bogatstvo i aktivnosti njegove porodične kompanije.

Odluka je korak prema dovršetku nekoliko godina duge pravne borbe u vezi Trumpovih poreznih prijava te bi mogla dovesti do objave informacija o njegovim finansijama prije izbora 2024. godine (EPA)

Odbor američkog Zastupničkog doma ima prava na uvid u poreznu prijavu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, presudio je žalbeni sud u utorak.

Žalbeni sud američke prijestolnice donio je odluku protiv bivšeg republikanskog predsjednika, presudivši da je zahtjev odbora opravdan, prenosi Hina.

Sud je odlučio da taj zahtjev ne krši diobu vlasti i nije neustavan, kao ni odluka vlade Joea Bidena da preda prijave Kongresu.

Ova odluka korak je prema dovršetku nekoliko godina duge pravne borbe u vezi Trumpovih poreznih prijava te bi mogla dovesti do objave informacija o njegovim financijama prije izbora 2024. godine.

Bivši republikanski predsjednik najavio je da će se kandidirati na tim izborima.

Pretres imanja

Ova presuda dolazi dan nakon što je Trump objavio da su agenti FBI-ja izvršili pretres njegovog imanja na Floridi i provalili u njegov sef. Trumpov sin potvrdio je da je to učinjeno u sklopu istrage o odnošenju predsjednika prema službenim dokumentima Bijele kuće za koje dio američkih medija piše da su često uništavani.

Odbor Zastupničkog doma u utorak je nakon presude objavio da brzo očekuje porezne prijave republikanca.

Trumpov advokat nije još komentirao presudu niti najavio moguću žalbu Vrhovnom sudu.

Sud je odbio argumente Trumpovih advokata da prijave trebaju ostati tajne jer je odbor politički motiviran.

Trump je bio prvi predsjednik u 40 godina koji nije objavio svoje porezne prijave koje bi otkrile njegovo pravo bogatstvo i aktivnosti njegove porodične kompanije.

Izvor: Agencije