Turska optužuje Grčku da je ciljala njene avione iznad Sredozemnog mora

Zvanična Ankara je optužila Atinu da koristi sistem protuzračne odbrane ruske proizvodnje da uznemirava turske avione u međunarodnom zračnom prostoru.

Grčki raketni sistem S-300 na otoku Krit 'osvijetlio' je i pratio turske avione F-16 (Reuters)

Zvanična Ankara je optužila drugu članicu NATO-a, Grčku, da koristi sistem protuzračne odbrane ruske proizvodnje da uznemirava turske avione u međunarodnom zračnom prostoru iznad Sredozemnog mora.

Turski ministar odbrane je rekao u nedjelju da se incident dogodio 23. augusta, kada je grčki raketni sistem S-300 na otoku Krit “osvijetlio” i pratio turske avione F-16 koji su letjeli na visini od 10.000 stopa (gotovo tri kilometra) u blizini Rodosa, prenosi Beta, pozivajući se na Radio slobodna Evropa (RSE).

Turski zvaničnici su kazali da se “osvjetljivanje” (lock-on) njihovih aviona, što je aktivnost koja se vrši pred navođenje i ispaljivanje rakete, smatra činom neprijateljstva prema pravilima NATO-a o angažiranju.

Na ivici oružanog sukoba

Grčko Ministarstvo odbrane nije odmah komentiralo ove navode, ali je grčka državna televizija Ert citirala neimenovani izvor iz Ministarstva, koji je to demantirao.

To je najnovija tvrdnja Ankare da je Grčka ciljala njene avione iznad istočnog Sredozemnog i Egejskog mora.

Iako su obje zemlje članice NATO-a, godinama se spore u vezi pomorskih i zračni koridora, što je ponekad na ivici oružanog sukoba.

Izvor: Agencije