Tajvan primio još jednu američku delegaciju u jeku napetosti s Kinom

Guverner američke države Indiane Eric Holcomb stigao je u Taipei u četverodnevnu posjetu.

Tsai je u razgovoru s Holcombom u predsjedničkom uredu naglasila da su SAD i Tajvan ključni sigurnosni i ekonomski saveznici u indo-pacifičkoj regiji (Reuters)

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen primila je u ponedjeljak još jednu delegaciju iz SAD-a u jeku napetosti s Kinom, piše dpa, prenosi Hina.

Eric Holcomb, guverner američke države Indiane, stigao je u Taipei u nedjelju u četverodnevnu posjetu.

Prije njega posjete visokorangiranih demokrata  Nancy Pelosi i Eda Markeya izazvali su bijes Pekinga, koji odbija službene kontakte između Taipeija i drugih država.

Kao odgovor na posjetu Pelosi, Peking je počeo velike vojne manevre oko Tajvana.

Tsai je u razgovoru s Holcombom u predsjedničkom uredu naglasila da su SAD i Tajvan ključni sigurnosni i ekonomski saveznici u indo-pacifičkoj regiji.

Jačanje održivih opskrbnih lanaca

“Tajvan se suprotstavio vojnim prijetnjama iz Kine, u Tajvanskom moreuzu i oko njega. U ovom trenutku demokratski saveznici moraju stajati zajedno i jačati saradnju u svim područjima”, rekla mu je Tsai.

Ona je također rekla da Tajvan želi ojačati saradnju u izgradnji održivih opskrbnih lanaca.

Holcomb je potpisao memorandum o razumijevanju s tajvanskim ministarstvom privrede kako bi se olakšala bilateralna poslovna, trgovinska i naučna saradnja.

Holcomb se planira sastati s drugim višim vladinim zvaničnicima i predstavnicima sektora poluprovodonika, prema tajvanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Tajvan ima nezavisnu vladu od 1949., ali Kina smatra otočni dio vlastitim teritorijem.

Izvor: Agencije