Kina očekuje pad stanovništva do 2025.

Kina se suočava s demografskom krizom i radnom snagom koja brzo stari, ekonomskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tokom nekoliko posljednjih decenija.

Prošle je godine stopa nataliteta u Kini pala na najniži nivo u historiji (Bloomberg)

Broj stanovnika u Kini počet će padati do 2025. godine, uprkos prekidu dugogodišnje politike jednog djeteta, koja je trebala potaknuti rađanje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, saopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Ta azijska država suočava se s demografskom krizom i radnom snagom koja brzo stari, ekonomskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tokom nekoliko posljednjih decenija.

Prošle je godine stopa nataliteta pala na najniži nivo u historiji i taj će se trend nastaviti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Stopa rasta stanovništva znatno se usporila. Ući će u fazu negativnog rasta tokom 14. petogodišnjeg plana (2021-2025)”, upozorilo je ministarstvo zdravstva u posljednjem izvještaju.

Ublažena politika kontrole rađanja

Kina je posljednjih godina ublažila svoju dugogodišnju strogu politiku kontrole rađanja. Godine 2016. dopustila je parovima da imaju dvoje djece, a od prošle godine i troje.

No te odluke nisu dovele do baby booma i većeg rađanja. Parove u tome obeshrabruju rastući troškovi života, stanovanja i posebno obrazovanje djece.

“Naša politika pomoći pri porodu nije savršena, jer postoji veliki raskorak u odnosu na stanje demografskog razvoja i očekivanja stanovništva”, istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Kako bi se potaklo rađanje, ministarstvo se zalaže za smanjenje finansijskog pritiska na parove kroz stambenu, obrazovnu i poreznu politiku.

Politika podrške

Tako, na primjer, veliki grad Hangzhou, na istoku zemlje, od ponedjeljka nudi porodicama s troje djece kredite s većim iznosima za kupovinu prve kuće.

I u drugim područjima pokrenuta je politika podrške posljednjih mjeseci, navode državni mediji.

Prošle godine Kina je zabilježila 10,62 miliona rođenih, što je najniži nivo od 1978. godine, pokazuju službeni podaci.

Izvor: Agencije