Pelosi stigla na Tajvan, SAD i Kina podigli borbene avione

Pelosi je na Tajvan došla u posjetu koja je izazvala žestoke kineske osude.

Posjeta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana, poručila je Pelosi (EPA)

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi doputovala je na Tajvan, javila je američka agencija AP.

“Posjeta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana”, poručila je Pelosi na Twitteru.

Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana “ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik”.

“Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Taipei. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD-a, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine”, napisala je Pelosi.

Podrška iz naroda

Demokratski senator Joe Manchin iz Zapadne Virginije kazao je kako smatra da posjeta Pelosi Tajvanu „nije velika stvar“.

„Mislim kako je ovo odlično. To je država koja voli mir i slobodu i mi jako mnogo trgujemo sa njima. Nije poduzela ništa šta bi kome naštetilo i ne misli loše Kini“, istakao je on.

Pa Kuan, 30-godišnji profesor engleskog jezika koji je bio ispred hotela Pelosi, rekao je kako je predsjednica Doma „poput heroja“ zbog dolaska na Tajvan uprkos stavu Kine.

„Ovo je ohrabrujuće za sav tajvanski narod. Iako postoji veliki pritisak iz Kine, ona je odlučila stati na stranu demokratije i slobode, te hrabro doći na Tajvan. Ona je poput heroja, hrabro se izborila sa kineskim pritiskom i treba hrabrosti za takvo nešto“, kazao je za AP.

Osam aviona poletjelo iz Japana

Pelosi je na Tajvan došla u posjetu koja je izazvala žestoke kineske osude i upozorenja, dok su se istovremeno četiri američka ratna broda, uključujući nosač aviona, pozicionirala u vodama istočno od otoka u sklopu “rutinskog” raspoređivanja.

Osam mlaznih lovaca F-15 poletjelo je u utorak iz američke zračne baze Kadena, koja se nalazi u japanskoj oblasti Okinava, uoči očekivanog dolaska Pelosi na Tajvan.

Pored toga, još pet avio-tankera poletjelo je iz baze i krenulo na jug zajedno sa borbenim mlaznjacima, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južno kinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak zvaničnik američke mornarice.

USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

“Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja”, rekao je anonimno jedan dužnosnik, dodavši da ne može komentirati tačne lokacije, prenijela je Hina.

Kina najavila vojne vježbe

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom maja, iz matične luke San Diego.

Reutersovi izvori upućeni u to pitanje, tvrde da se SAD neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružja” tokom posjete.

U utorak ujutro bilježi se aktivna prisutnost kineskih vojnih aviona i brodova, u blizini centralne linije moreuza.

Borbeni avioni ratnog zrakoplovstva Narodnooslobodilačke armije poletjeli su večeras po lokalnom vremenu u smjeru Tajvana, javlja kineska Centralna televizija.

Avioni tipa Su-35 prelazili su Tajvanski moreuz u vrijeme kada je sletio američki avion za koji se pretpostavljalo da prevozi Pelosi.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA) objavila je da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Testovi dolaze u sklopu većih vojnih vježbi koje će uključiti zajednički rad kineske vojske na moru i u vazduhu, kao i gađanje iz dalekometne artiljerije u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanski avioni u pripravnosti

U pripravnosti su i tajvanski avioni. Tajvansko ministarstvo odbrane “pojačalo” je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu. Reuters ih nije još verificirao.

Kineske društvene mreže vrvjele su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom.

Neki regionalni vojni analitičari kažu da pojačano raspoređivanje snaga u vrijeme napetosti povećava rizik od sukoba, čak i ako ga nijedna strana ne želi.

Sjedinjene Američke Države smatraju da posjeta Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Kirby.

Izvor: Agencije