Najsmrtonosnija godina za novinare u Meksiku

Za medijske radnike ovo je najsmrtonosnija godina, jer je do sada ubijeno 18 novinara, objavila je organizacija za ljudska prava Article 19.

Broj ubistava ove godine već je premašio 13 ubistava zabilježenih prošle godine (EPA)

Za novinare u Meksiku ovo je najsmrtonosnija godina, jer je do sada ubijeno 18 novinara, objavila je organizacija za ljudska prava Article 19.

Od 18 ubistava, u devet slučajeva do sada postoji potencijalna povezanost s njihovim radom, rekao je regionalni direktor organizacije Leopoldo Maldonado za Reuters, prenosi Hina.

“Ova godina bi mogla biti najgora godina u stoljeću za novinare”, kazao je on.

U nešto više od osam mjeseci broj ubistava već je premašio 13 ubistava zabilježenih prošle godine i 14 ubistava zabilježenih 2020. godine.

Article 19 utvrdio je da su smrti bile povezane s profesijom žrtava u otprilike polovici slučajeva 2021. i 2020. godine.

U međuvremenu je organizacija dokumentirala ukupno 331 napad na novinare u prvoj polovici godine, od kojih je većina uključivala zastrašivanje i uznemiravanje.

Neki novinari također su primili prijetnje, dok je nekoliko slučajeva uključivalo navodnu zloupotrebu javnih ovlasti.

‘Država stoji iza većine napada’

To je povećanje od 51,83 posto u usporedbi s prvom polovicom 2018. godine, kada je na vlasti bio bivši predsjednik Enrique Pena Nieto.

Osim toga, Article 19 tvrdi da su četiri novinara bila prisilno raseljena unutar zemlje, dok su dvojica otišla u egzil u prvoj polovici godine.

“Uloga koju vlasti imaju u nasilju protiv novinara jasno odražava kršenje obaveza države da garantira prava i integritet novinara i medija”, dodaje se u izvještaju.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador više je puta tvrdio da njegova vlada ne napada novinare i da su nedavna ubistva počinile kriminalne grupe.

Article 19 tvrdi da država stoji iza većine napada na novinare, sa 128 slučajeva zabilježenih u prvoj polovici godine.

“Taj trend neprekinuto traje od 2007. godine”, naglašava ta organizacija.

Izvor: Agencije