Erdogan ponudio sastanak Zelenski – Putin u Turskoj

Turski predsjednik planira razgovarati o situaciji u nuklearki Zaporožje s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju treba pažljivo pratiti situaciju u Zaporožju, tvrdi Recep Tayyip Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara organizira njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Turskoj.

“Ponovio sam da će se naša solidarnost i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nastaviti, baš kao što sam rekao gospodinu Putinu tokom moje posjete Sočiju. Podsjetio sam gospodina Zelenskog da možemo organizirati njihov susret“, rekao je Erdogan, koji je u četvrtak u Lavovu boravio s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, tokom trilateralnog sastanka bilo je riječi o koracima koji se mogu preduzeti za intenziviranje aktivnosti mehanizma za izvoz ukrajinskog žita.

‘Ne želimo novi Černobil’

Erdogan je rekao da planira razgovarati o situaciji u nuklearki Zaporožje s Putinom i zatražiti od njega da preduzme konkretne mjere.

Ocijenio je da tema nuklearke Zaporožje “nije slučajna” i poručio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba pažljivo pratiti situaciju i preuzeti određenu odgovornost za ono što se treba uraditi.

“Kada sam rekao ‘ne želimo da doživimo novi Černobil’, mislio sam na ovo. Razgovarat ćemo o ovom pitanju s gospodinom Putinom i posebno ćemo ga pitati o tome, kako bi Rusija doprinijela u tom važnom koraku ka svjetskom miru”, kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Lavova.

Izvor: Agencije