Tajvan predstavio svoj najnapredniji borbeni avion

Vojska otočke zemlje je izvela vježbe kako bi simulirao odbranu od kineske invazije.

Tajvan je posljednjih godina nadogradio svoju ostarjelu flotu lovaca (AFP)

Tajvan je predstavio svoj najnapredniji borbeni avion F-16V, opremljen projektilima, u rijetkoj noćnoj demonstraciji nakon kineskih vojnih vježbi bez presedana oko otoka.

Kineske snage ovog mjeseca su danima obavljale pomorske i zračne vježbe u blizini Tajvana, nakon što je predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi posjetila otok koji Kina smatra svojim.

Tajvan je izveo vlastite vježbe kako bi simulirao odbranu od kineske invazije, a u srijedu je osoblje zračnih snaga opremilo lovac F-16V protubrodskim projektilom Harpoon američke proizvodnje u vježbi “borbene spremnosti” u zračnoj bazi u istočnom okrugu Hualien.

Šest aviona F-16V kasnije je poletjelo u noćno izviđanje i misije obuke, uključujući dva naoružana projektilima, tvrde tajvanske zračne snage.

‘Usavršavanje vojnih vještina’

“Suočeni s prijetnjom nedavnih vojnih vježbi kineskih komunističkih snaga, ostali smo budni dok smo uspostavili koncept ‘ratišta svugdje i obuke u bilo koje vrijeme'… kako bismo branili nacionalnu sigurnost”, piše u saopćenju zračnih snaga.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Sun Li-fang rekao je kako Taipei osuđuje postupke Kine posljednjih dana, ali da je ta situacija dobra prilika da tajvanske snage usavrše svoje vještine.

Tajvan je posljednjih godina nadogradio svoju ostarjelu flotu lovaca, iz straha od vojne akcije Pekinga te zbog toga što su njegove zračne snage pod stalnim pritiskom sve češćih kineskih upada u zonu protuzračne odbrane otoka.

U novembru je Tajvan razmjestio svoju prvu eskadrilu američkih F-16V – nadograđenu i mnogo sofisticiraniju verziju u poređenju s ostalim avionima F-16, koji datiraju iz 1990-ih.

 

Izvor: Agencije