UN poziva huntu da obustavi nasilje u Mijanmaru

Ujedinjeni narodi traže da se hitno zaustavi nasilje, podrži politički proces ka povratku demokratije i civilne vlasti i da se dozvoli da se Aung San Suu Kyi vrati kući.

Saopćenje o posjeti Noeleen Heyzer Mijanmaru objavljeno je tek pošto je ona napustila tu zemlju (EPA)

Specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar Noeleen Heyzer zatražila je u glavnom gradu Mijanmara od šefa vojne hunte, generala Min Aung Hlainga, da hitno zaustavi nasilje, podrži politički proces ka povratku demokratije i civilne vlasti i dozvoli da se bivša čelnica te zemlje Aung San Suu Kyi, koju su vojne vlasti lišile slobode nakon puča, vrati kući i sastane se s njom.

Tokom prve misije u ovoj zemlji razorenoj sukobima, izrazila je zabrinutost u ime generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa zbog humanitarne, sigurnosne, ekonomske i političke krize i ponovila zahtjev šefa UN-a da se oslobode svi politički zatvorenici, prenosi Tanjug.

Specijalna izaslanica UN-a je također pozvala Hlainga da uvede moratorij na sva buduća pogubljenja (političkih oponenata), podsjetivši lidera vojne hunte na nedavne egzekucije četverice političkih aktivista i osude tog čina koje su upućene iz cijelog svijeta.

Bez očekivanog susreta

Saopćenje UN-a o dvodnevnoj posjeti Heyzer Mijanmaru objavljeno je tek pošto je ona napustila tu zemlju, rekao je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq.

Potvrdio je da izaslanica UN-a nije dobila priliku da se sastane sa Suu Kyi, ali je istakao da je Heyzer izrazila nadu da će do tog susreta doći u budućnosti.

Prema Haqovim riječima, Heyzer i Hlaing imali su sadržajne razgovore te UN izražava nadu da će ključni zahtjevi biti ispunjeni.

Mijanmarska državna televizija MRTV saopćila je šturo da su specijalna izaslanica UN-a i Hlaing razmijenili mišljenja o unapređenju povjerenja i saradnje između Mijanmara i UN-a, bez pojedinosti i detalja o glavnim temama razgovora vođenih u glavnom gradu Naypyitawu.

Izvor: Agencije