Kina poduzima mjere zbog trgovinskih pregovora SAD-a i Tajvana

Washington je najavio da će početi formalne trgovinske pregovore s Tajvanom nekoliko sedmica nakon posjete Nancy Pelosi Taipeiju.

SAD priznaje i ima formalne veze s Kinom, a ne s otokom Tajvanom, ali održava 'čvrste neslužbene' odnose s Taipeijom (EPA)

Kina se odlučno protivi trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država i Tajvana i preduzet će sve neophodne mjere da čvrsto zaštiti svoj suverenitet, sigurnost i razvojne interese, saopćile su vlasti u Pekingu.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da će Kina preduzeti odlučne mjere da odbrani svoj teritorijalni integritet i apelira na SAD da ne donosi pogrešne procjene, nakon što su se Washington i Taipei složili da počnu trgovinske pregovore, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Povodom najave SAD-a da će početi formalne trgovinske pregovore s Taipeijom, oglasilo se i kinesko Ministarstvo trgovine, koje je poručilo da je politika “jedne Kine” preduvjet za učešće Tajvana u ekonomskoj saradnji s inostranstvom.

Formalni pregovori u ‘ranu jesen’

Sjedinjene Američke Države su najavile da će početi formalne trgovinske pregovore s Tajvanom nekoliko sedmica nakon posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, koja je izazvala oštre proteste Pekinga.

Očekuje se da će prva runda pregovora početi u “ranu jesen”, saopćio je Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Prema “politici jedne Kine”, Sjedinjene Američke Države priznaju i imaju formalne veze s Kinom, a ne s otokom Tajvanom, ali održavaju “čvrste neslužbene” odnose s Taipeijom, uključujući kontinuiranu prodaju oružja otoku koje se suočava s pojačanim političkim pritiskom Pekinga da prihvati njegov suverenitet.

Izvor: Agencije