EU osuđuje talibane zbog zlostavljanja afganistanskih žena i djevojčica

U ponedjeljak će Afganistan obilježiti godinu dana od talibanskog preuzimanja vlasti.

Talibani su ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode, dok su veliki dijelovi zemlje utonuli u siromaštvo (EPA)

Talibani su “teško prekršili i zloupotrijebili prava afganistanskih žena i djevojčica”, kazala je glasnogovornica Evropske unije u nedjelju uoči prve godišnjice uspostave talibanske vlasti u Afganistanu.

“Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sistem, negirajući tako težnje afganistanskog naroda”, poručila je saopćenjem glasnogovornica Evropske službe za vanjsko djelovanje Nabila Massrali, prenosi Hina.

U ponedjeljak će Afganistan obilježiti godinu dana od talibanskog preuzimanja vlasti.

Talibani su ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode, dok su veliki dijelovi zemlje utonuli u siromaštvo.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vladu, a žene su izašle na ulice kako bi osudile ograničenja prava na rad i slobodu kretanja te na pristup obrazovanju.

Kršenje prava

U subotu su talibanske snage ponovno batinama rastjerale miran protest desetak žena koje su marširale ulicama Kabula uzvikujući “Hrana, rad i sloboda”.

Evropska unija također je osudila postupanje prema narodu Hazara i šiitskom stanovništvu u Afganistanu te “sistematsku zloupotrebu njihovih ekonomskih, socijalnih, kulturnih, građanskih i političkih prava”.

EU je talibane nazvala “afganistanskim de facto vlastima”.

“Afganistan ne smije ostati sigurno utočište za teroriste, niti prijetnja međunarodnoj sigurnosti”, dodaje se u saopćenju.

Talibani su ponovno preuzeli vlast u Kabulu 15. augusta 2021, nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana, čime je završena 20-godišnja misija NATO-a u zemlji.

Izvor: Agencije