Bivšoj premijerki Mijanmara Suu Kyi još šest godina zatvora

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, a njenim advokatima je zabranjeno da daju informacije o postupku.

Suu Kyi je već bila osuđena na 11 godina zatvora zbog pobune, korupcije i drugih optužbi na ranijim suđenjima nakon što je vojska zbacila njenu izabranu vladu i pritvorila je u februaru 2021. (EPA)

Sud u Mijanmaru, azijskoj državi pod vojnom upravom, osudio je danas na dodatnih šest godina zatvora nekadašnju premijerku Aung San Suu Kyi na osnovu optužbi za korupciju, saopćio je sudski zvaničnik, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, a njenim advokatima je zabranjeno da daju informacije o postupku.

Sud je presudio da je u četiri slučaja korupcije Suu Kyi navodno zloupotrijebila svoj položaj kako bi iznajmila javno zemljište po cijenama ispod tržišnih i da je izgradila rezidenciju od donacija namijenjenih za dobrotvorne svrhe.

Ona je negirala sve optužbe, a očekuje se žalba njenih advokata.

Ranije kazne

Suu Kyi je već bila osuđena na 11 godina zatvora zbog pobune, korupcije i drugih optužbi na ranijim suđenjima nakon što je vojska zbacila njenu izabranu vladu i pritvorila je u februaru 2021. godine.

Analitičari ocjenjuju kako su brojne optužbe protiv Suu Kyi i njenih saveznika pokušaj da vojska dobije legitimitet za preuzimanje vlasti i da se bivša premijerka eliminira iz politike prije nego što budu održani izbori slijedeće godine, navodi AP.

Suu Kyi je 1991. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Agencije