Pomilovan direktor Samsunga, osuđen zbog mita

Ovo pomilovanje je uglavnom simbolično, pošto je Lee već izašao na uvjetni otpust, nakon što je odslužio 18 mjeseci zatvora.

Nasljednik poslovnog carstva Samsung Lee Jae-yong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju januara 2021. godine (EPA)

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol pomilovao je potpredsjednika kompanije Samsung Electronics Leeja Jae-yonga kako bi pomogao u prevazilaženju „nacionalne ekonomske krize“, saopćilo je danas južnokorejsko Ministarstvo pravde, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ovo pomilovanje je uglavnom simbolično, pošto je Lee već izašao na uvjetni otpust, nakon što je odslužio 18 mjeseci zatvora zbog nuđenja mita u vrijeme kada je bio na čelu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova.

Ministar pravde Han Dong-hoon je poručio, nakon što je pomilovan i Shin Dong-bin, predsjednik Lotte grupe, petog najvećeg poslovnog konglomerata u Južnoj Koreji, kako je Vlada, iz hitne potrebe da prevaziđe nacionalnu ekonomsku krizu, „pažljivo odabrala ekonomske lidere za pomilovanje koji predvode nacionalni motor rasta kroz aktivna ulaganja u tehnologiju i otvaranje novih radnih mjesta“, navodi Reuters.

Predsjednica dio skandala

Podsjetimo, nasljednik poslovnog carstva Samsung Lee Jae-yong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju januara 2021. godine.

Visoki sud Seula izrekao je kaznu od 2,5 godine zatvora Leeju, formalno potpredsjedniku Samsung Electronics, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i kompjuterskih čipova.

Lee već nekoliko godina vodi kompaniju nakon što je njegov otac pretrpio srčani udar i nakon toga umro u oktobru 2020. godine.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye i Lee je proglašen krivim za pronevjere i davanje mita.

On je “aktivno davao mito i posredno od predsjednice tražio da koristi svoje ovlasti kako bi se osigurao glatki prijenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata”, napisao je sud u presudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije