Uhvaćen osumnjičenik za ubistva muslimana u Albuquerqueu

Šef gradske policije Harold Medina rekao je osumnjičeni imenovan 51-godišnji Muhammad Syed, stanovnik Albuquerquea.

Šef policije Harold Medina objavio je da su vlasti ušle u trag vozilu povezanom s nedavnim ubojstvom i priveli čovjeka za kojeg se vjeruje da je povezan s četiri ubojstva (Al Jazeera)

Policija Albuquerquea uhvatila je glavnog osumnjičenika za ubojstva četvorice muslimana u najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, javlja dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

Šef gradske policije Harold Medina rekao je osumnjičeni imenovan 51-godišnji Muhammad Syed, stanovnik Albuquerquea. Formalno je optužen za dva ubojstva, 41-godišnjeg Aftaba Husseina i 27-godišnjeg Muhammada Afzaala Hussaina, ubijenih 26. jula, odnosno 1. augusta, ali smatra se osumnjičenim za sva četiri ubojstva.

Ahmad Assed, predsjednik Islamskog centra Novog Meksika, rekao je da su mu vlasti rekle da je osumnjičeni sunitski musliman koji je možda bio ljut na šiitske muslimane, jer se njegova kći udala za jednog šiita, izvijestio je New York Times.

Na pitanje novinara o tome na konferenciji za novinare, Medina je samo rekao: “Imamo neke informacije o ovim događajima. Nije nam jasno je li to bio motiv.” Medina je dodao da su ga pitali istražuju li se ova ubojstva kao zločini iz mržnje ili je riječ o serijskom ubojici. Rekao je da nema naznaka da bi se mogle zaključiti tako nešto.

Naeem Hussain ubijen je u petak navečer, a trojica ostalih muškaraca poginula su u pucnjavi iz zasjede. Hussain, koji je imao samo 25 godina, bio je iz Pakistana. Muhammad Afzaal Hussain i Aftab Hussein su bili iz Pakistana i članovi iste džamije. Najmlađi od te trojice muškaraca bio je na pogrebu druge dvojice na dan kada je ubijen.

U studenom je ubijen Mohammad Ahmadi, koji je u Ameriku došao iz Afganistana. Četiri ubojstva unijela su strah među muslimanske građane u Albuquerqueu, od kojih su mnogi pokušali ostati što je više moguće kod kuće dok se ubojstva ne riješe.

Pojačane sigurnosne mjere

Vlasti Albuquerquea pojačale su sigurnosne mjere posljednjih dana, jer je rasla zabrinutost unutar muslimanske zajednice zbog ubojstva počinjenih iz zasjede, a posljednje se dogodilo u petak, javlja Puljić.

Vlasti su u ponedjeljak zatražile pomoć u potrazi za vozilom za koje se sumnja da je korišteno u ubojstvima – tamno sivi ili srebrni Volkswagen s četvera vrata koji je izgledao kao Jetta ili Passat sa zatamnjenim staklima.

Zajednički elementi smrti bili su rasa i vjera žrtava, rekli su dužnosnici, a vlasti istražuju moguću vezu između četiri ubojstva. Vlasti su objavile fotografije u nadi da bi ljudi mogli pomoći u identificiranju automobila i ponudile nagradu od 20.000 dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja.

Mohammad Ahmadi, 62-godišnjak iz Afganistana, prvi je ubijen 7. studenoga. Dvojica Pakistanaca, Aftab Hussein, 41, i Muhammad Afzaal Hussain, 27, ubijeni su 26. srpnja, . kolovoza, a 25-godišnji Naeem Hussain, također iz Pakistana, ubijen je iz vatrenog oružja u petak.

Statistika zločina iz mržnje prema muslimanima u Albuquerqueu

Malo je zločina iz mržnje protiv muslimana zabilježeno u Albuquerqueu u posljednjih pet godina, prema podacima FBI-a, navodi Brian Levin, direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma i profesor kaznenog pravosuđa na Kalifornijskom državnom sveučilištu u San Bernardinu .

Od 2017. do 2020. godišnje se događao jedan zločin iz mržnje protiv muslimana.

Najveći  broj zabilježen je 2016., kada je policija u Albuquerqueu zabilježila šest zločina iz mržnje počinjenih prema muslimanima.

Izvor: Al Jazeera