SAD optužio Iranca da je planirao ubistvo Johna Boltona

SAD je optužio pripadnika elitnog korpusa Iranske revolucionarne garde Shahram Poursafida da je planirao ubistvo Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Bolton je bio među najoštrijim kritičarima pregovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom i napora Bidenove administracije da mu se ponovo priključi (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u srijedu optužile pripadnika elitnog korpusa Iranske revolucionarne garde Shahram Poursafida da je planirao ubistvo Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravde SAD-a navelo je da je Shahram Poursafi, poznat i kao Mehdi Rezayi (45) iz Teherana, vjerovatno bio motiviran da ubije Boltona u znak odmazde za smrt Qassema Soleimanija, komandanta Iranske revolucionarne garde, ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice u januaru 2020, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Poursafi je ponudio 250.000 dolara ljudima u Marylandu i okrugu Kolumbija da ubiju Boltona, navodi AP izjavu FBI-a koja je objelodanjena u saveznom sudu u Washingtonu.

Zahvala Boltona

Bolton je u izjavi zahvalio FBI-u i Ministarstvu pravde na njihovom angažiranju na ovom slučaju.

“Iako se sada mnogo toga ne može reći javno, jedno je nesporno: iranski vladari su lažovi, teroristi i neprijatelji Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je on.

AP navodi da je Bolton bio među najoštrijim kritičarima pregovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom i napora Bidenove administracije da mu se ponovo priključi.

Izvor: Agencije