Osumnjičeni za napad u Chicagu optužen za ubistvo prvog stepena

Ako bude proglašen krivim, Robert E. Crimo (21) suočiti će s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora, bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Bbroj žrtava povećao n sea sedam, pošto je jedna od hospitaliziranih osoba preminula u bolnici (EPA)

Amerikanac Robert E. Crimo (21), uhapšen zbog sumnje da je sa krova pucao u građane okupljene na paradi povodom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a u čikaškom predgrađu, optužen je po sedam tačaka za ubistvo prvog stepena.

Eric Rinehart, državni tužilac Illinoisa, izjavio je da će se, ako bude proglašen krivim, osumnjičeni Crimo (21) suočiti s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora, bez mogućnosti uvjetnog otpusta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Tužilac je izjavio da će tražiti da Crimo, koji je uhapšen u ponedjeljak pošto se predao policiji, ostane u pritvoru bez mogućnosti polaganja kaucije.

Obukao se u žensku odjeću

Crimo, optuženi za napad na proslavi Dana nezavisnosti u predgrađu Chicaga, legalno je kupio oružje, ispalio više od 70 metaka i obukao se u žensku odjeću da bi se poslije mogao sakriti među okupljene građane, saopćili su lokalni zvaničnici.

Policija je saopćila da se broj žrtava povećao na sedam, pošto je jedna od hospitaliziranih osoba preminula u bolnici.

Više od 30 ljudi povrijeđeno je u pucnjavi tokom parade povodom Dana nezavisnosti u predgrađu Highland Park u ponedjeljak.

Crimo je imao prepoznatljive tetovaže na licu i nosio je žensku odjeću da bi sakrio identitet (AP)

Policija je saopćila da je Crimo nekoliko sedmica planirao napad i da još nije poznat motiv za nasumičnu pucnjavu u pretežno jevrejskom predgrađu, ali da nema dokaza da postoji rasni ili antisemtiski povod.

Crimo je imao prepoznatljive tetovaže na licu i nosio je žensku odjeću da bi sakrio identitet, rekao je u novinarima Chris Covelli, glasnogovornik ureda šerifa za okrug Lake.

Pobjegao u majčinu kuću

“Uklopio se sa svima dok su bježali, kao da je i on nevini posmatrač”, kazao je Covelli.

Osumnjičeni je pobjegao u majčinu kuću i kasnije pozajmio njen automobil.

Za napad je koristio pušku visokog kalibra, sličnu poluautomatskoj AR-15, koju je ostavio prije nego što je pobjegao, naveli su zvaničnici.

Dodali su da je sličnu pušku imao u majčinom automobilu, koji je vozio kada ga je policija uhvatila, a imao je i drugo oružje, koje je sve kupljeno legalno.

Izvor: Agencije