Izraelska vojska ubila Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

Rafeeq Riyad Ghannam ubijen je rano u srijedu u gradu Jabaa, južno od Jenina, tokom racije izraelske vojske.

Izraelska vojska provodi gotovo svakodnevne racije i operacije hapšenja u palestinskim gradovima na nezakonito okupiranoj Zapadnoj obali (AFP)

Izraelske snage su u srijedu ustrijelile i ubile mladog Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, tokom sukoba koji su uslijedili nakon racije izraelske vojske.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva identificiralo je ubijenog kao Rafiqa Riyada Ghannama i saopćilo da je ubijen u izraelskom napadu u gradu Jabaa, južno od Jenina, u zoru.

Službena palestinska novinska agencija Wafa objavila je da je Ghannam imao 20 godina.

Ghannama su uhapsile izraelske snage nakon ranjavanja, a ubrzo nakon toga je umro u pritvoru.

Njegovo tijelo izraelska vojska još nije predala porodici.

Udruženje palestinskih zatvorenika je navelo u saopćenju da ubistvo “dolazi u svjetlu kontinuirane eskalacije pogubljenja na terenu od izraelskih okupacijskih snaga od početka ove godine i pritvaranja njihovih tijela, uz hapšenja i zlostavljanja mnogih građana nakon što su bili povrijeđeni”.

Od kraja marta Izraelci ubili 50 Palestinaca

Sukobi su izbili rano u srijedu, nakon što su izraelske snage upale u Jabau.

Izraelska vojska provodi gotovo svakodnevne racije i operacije hapšenja u palestinskim gradovima na nezakonito okupiranoj Zapadnoj obali, što često rezultira ranjavanjem ili ubijanjem Palestinaca.

Izraelske snage uhapsile su najmanje 42 Palestinca tokom noći sa utorka na srijedu, uključujući 30 iz grada Silwad u blizini Ramallaha.

Vojska je intenzivirala racije na područje Jenina u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izraelske snage su od kraja marta ubile najmanje 50 Palestinaca širom Izraela i palestinskih teritorija, uključujući novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koja je ubijena 11. maja, dok je izvještavala u izbjegličkom kampu Jenin.

Devetnaest ljudi je ubijeno u Izraelu u napadima palestinskih pojedinaca u istom razdoblju.

Izvor: Al Jazeera i agencije