Brojne ostavke u Vladi: Johnson poručio da ostaje britanski premijer

U srijedu su još tri ministra napustila funkcije, ali Johnson poručuje da će ostati na funkciji.

Ispred britanskog parlamenta okupila se grupa građana koja je Johnsona pozvala na podnošenje ostavke (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da će ostati na svojoj funkciji uprkos sve većem pritisku opozicionih stranaka i konzervativaca koji ga pozivaju da podnese ostavku.

Johnson je zastupnicima u Donjem domu rekao da će nastaviti s obavljanjem dužnosti uprkos najnovijem naletu ostavki u njegovom kabinetu.

U međuvremenu, ispred zgrade Donjeg doma britanskog parlamenta okupila se grupa građana koja je Johnsona pozvala na podnošenje ostavke i izrazila nezadovoljstvo politikom britanskog premijera, izvještava Anadolija.

Nakon ministara finansija i zdravlja, veliki broj članova Vlade Britanije podnio je ostavku u srijedu, što je pojačalo politički pritisak na premijera Johnsona.

U ostavci koju je poslao Johnsonu, ministar za djecu i porodicu Quince Will rekao je da “nije imao izbora nego da podnese ostavku na mjesto ministra” jer je koristio lažne informacije za odbranu Johnsona zbog skandala oko imenovanja Chrisa Pinchera.

Ministrica saobraćaja Laura Trott jutros je podnijela ostavku, navodeći da napušta Vladu zbog gubitka “povjerenja”.

Otišlo 27 Johnsonovih pomoćnika

I ministar obrazovanja Robin Walker podnio je ostavku.

“Danas sam ponudio svoju ostavku u Vladi i veselim se što ću podržavati konzervativce i voditi kampanju za Worchester iz zadnje klupe, bila mi je privilegija raditi na podršci našim briljantnim školama”, objavio je na Twitteru.

U ostavci je naveo da su mu “nedavni događaji jasno dali do znanja da je velika stranka, za koju se zalagao cijeli svoj život, odvratila pažnju od svojih osnovnih misija fokusiranjem na pitanja o liderstvu”.

Posljednja u nizu ostavku uslijedila je od ministra za izvoz i ravnopravnost Mikea Freera.

Ukupan broj Johnsonovih pomoćnika koji su do sada podnijeli ostavke je 27, javljaju britanski mediji.

Rishi Sunak i Sajid Javid, ministri zdravlja i finansija, podnijeli su ostavke u utorak naveče.

Johnson je imenovao Nadhima Zahawija za novog ministra finansija, a Stevena Barkleya za novog ministra zdravlja.

S posljednjim ostavkama, pritisak na Johnsona višestruko se povećao jer mnogi iz njegovih redova i opozicionih stranaka traže da podnese hitnu ostavku.

Johnson je preživio nedavno glasanje o povjerenju, a prema stranačkim pravilima novi pokušaj njegove smjene ne može se pokrenuti godinu dana.

Izvor: Agencije