Dva broda kineske obalske straže ušla u vode Japana

Dva broda kineske obalske straže ušla su u teritorijalne vode Japana u blizini otoka Senkaku, saopćila je japanska obalska straža.

Patrolni brodovi naredili su da dva kineska broda odmah izađu iz voda u blizini grupe nenaseljenih otoka (EPA - Ilustracija)

Dva broda kineske obalske straže ušla su u teritorijalne vode Japana u blizini otoka Senkaku, saopžila je u utorak japanska obalska straža.

Ovo se desilo dan nakon što je kineski mornarički brod primijećen u blizini otoka na koja Kina polaže pravo, prenosi Tanjug, pozivaajući se na agenciju Kyodo.

Kako je navela u saopćenju japanska obalska straža, 15. ulazak brodova ove godine i prvi od 23. juna dogodio se u 4:35 sati po lokalnom vremenu, nakon što su kineski brodovi pratili japanski ribarski čamac.

Patrolni brodovi naredili su da dva kineska broda odmah izađu iz voda u blizini grupe nenaseljenih otoka kojima upravlja Japan, ali na koje pravo polaže Kina, u Istočnom kineskom moru.

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je da je Japan uložio protest Kini putem diplomatskih kanala.

‘Pojačane vojne aktivnosti Kine’

Na redovnoj konferenciji za novinare je ulazak brodova nazvao kršenjem međunarodnog prava i poručio da će se Japan pozabaviti akcijama Kine “mirno i odlučno”.

Ministar odbrane Nobuo Kishi je rekao da kineske “vojne aktivnosti postaju sve snažnije” i da će Japan “odlučno i smireno izaći nakraj sa svakim jednostranim pokušajem da se promijeni status quo”.

Otoci Senkaku, koje Kina naziva Diaoyu, i dalje su problematično pitanje u bilateralnim odnosima Kine i Japana.

Uprkos ponovljenim protestima iz Tokija, Peking, koji također ima teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, nastavlja slati plovila u vode u vezi otoka pod kontrolom Japana.

Japan i Kina u septembru će obilježiti 50. godišnjicu normalizacije diplomatskih odnosa, ali je malo raspoloženja za slavlje i na jednoj, i na drugoj strani.

Izvor: Agencije