Prvi korak ka zabrani jurišnog oružja u SAD-u

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim se zabranjuju određene vrste jurišnog naoružanja, sada se očekuje stav Senata.

Ukoliko bude usvojen i u Senatu, zakon bi zabranio prodaju, uvoz, proizvodnju i transport određenog poluautomatskog oružja (EPA - Ilustracija)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim bi po prvi put u posljednjih nekoliko decenija bilo zabranjeno jurišno naoružanje, prenose agencije i dodaju kako je to odgovor na seriju masovnih pucnjava koje su potresle državu.

Zakon je usvojen 217:213 u Domu gdje većinu imaju demokrate. Samo dvojica republikanaca su bila za ovaj zakon, dok je nekoliko demokrata bilo protiv.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi nazvala je zakon „ključnim korakom u trenutnoj borbi protiv smrtonosne epidemije naoružanog nasilja u našoj državi“.

Ukoliko bude usvojen i u Senatu, zakon bi zabranio prodaju, uvoz, proizvodnju i transport određenog poluautomatskog oružja.

Zakon iz 1994.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pozdravio je potez Doma.

„Većina Amerikanaca se slaže sa ovom zdravorazumskom akcijom“, istakao je on i pozvao Senat, koji je podijeljen 50:50 između dvije stranke da „brzo djeluje i brzo donese ovaj zakon na moj stol“.

No, vjeruje se kako ova mjera neće dobiti odobrenje da postane zakon, navode agencije.

Kongres je nametnuo ograničenja na proizvodnju i prodaju jurišnog oružja 1994. godine, ali je zakon istekao 10 godina kasnije nakon što političari nisu uspjeli dobiti podršku protiv lobija za naoružanje.

Izvor: Agencije