Značajno porasle isporuke ruskog plina u Kinu

Gazprom je povećao isporuke plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira za 63,4 posto u prvoj polovini 2022. godine.

Gazprom je 2021. isporučio 10,39 milijardi kubnih metara plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira (EPA - Ilustracija)

Gazprom je povećao isporuke plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira za 63,4 posto u prvoj polovini 2022. godine, saopćio je ruski holding.

“Izvoz plina u Kinu preko plinovoda Snaga Sibira raste u skladu s dugoročnim bilateralnim ugovorom između Gazproma i korporacije China National Petroleum [CNPC]. Isporuke ruskog plina Kini tim cjevovodom porasle za 63,4 posto”, navodi se u saopćenju Gazproma, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Gazprom je 2021. godine isporučio 10,39 milijardi kubnih metara plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira, piše u godišnjem izvještaju tog holdinga.

Taj obim je 2,5 puta veći od isporuka 2020. godine, koje su iznosile 4,1 milijardu kubnih metara plina.

Plinovod Snaga Sibira je najveći transportni sistem za plin u istočnoj Rusiji.

Izvozni kapacitet tog plinovoda dostiže 38 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Dnevni izvoz u junu manji za četvrtinu

Prve isporuke plina Kini preko te “istočne” rute počele su u decembru 2019. godine, shodno 30-godišnjem ugovoru zaključenom 2014. godine između Gazproma i kineskog CNPC-a.

Godišnji obim isporuka plina je 38 milijardi kubnih metara, a vrijednost ugovora je 400 milijardi dolara.

Gazprom je, također, saopćio da je smanjio proizvodnju plina u prvoj polovini 2022. godine za 8,6 posto na godišnjem nivou, na 238,4 milijarde kubnih metara.

Izvoz plina u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao je u prvih šest mjeseci za 31 procenat, ili za 31 milijardu kubnih metara, na 68,9 milijardi kubnih metara plina.

Prosječan dnevni izvoz Gazproma je u junu bio manji za četvrtinu u odnosu na maj i iznosio je 263,3 milijarde kubnih metara plina, navodi se u saopćenju holdinga.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada