Britanski meteorolozi upozoravaju na opasnost za ljudske živote zbog vrućina

Bolesti i smrt mogu zadesiti i zdrave osobe u dobroj formi, a ne samo rizične grupe, rekli su stručnjaci.

Britanska služba za zdravstvenu zaštitu je povećala nivo opasnosti od vrućine s tri na četiri (EPA)

Britanska meteoloroška služba je upozorila da bi ljudski životi mogli biti u opasnosti jer će početkom iduće sedmice vjerojatno doći do rekordno visokih temperatura, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Meteorolozi su rekli da, s obzirom na toplinski val koji će biti na vrhuncu u utorak, postoji 80-postotna vjerovatnoća da će temperatura biti viša od 38.7 Celzijevih stepeni, što je najviša temperatura zabilježena u Velikoj Britaniji 2019. godine.

Temperature će rasti na kraju ove sedmice, a meteorološka služba je izdala upozorenje o toplinskom valu koji će pogoditi većinu Engleske i Walesa od nedjelje do utorka.

Postoji i 50-postotna vjerovatnoća da će temperature doseći 40 Celzijevih stepeni negdje u Velikoj Britaniji, vjerovatno uzduž koridora A1, autoputa koja povezuje London s Edinburghom, a meteorološka je služba prvi put izdala takozvano crveno upozorenje za ekstremne vrućine.

Britanska služba za zdravstvenu zaštitu je povećala nivo opasnosti od vrućine s tri na četiri.

Ekstremne vrućine

Do nivoa četiri dolazi “kada je toplinski val toliko jak i/ili dugotrajan da se njegovi učinci proširuju izvan sistema zdravstvene i socijalne skrbi… Na tom nivou, bolesti i smrt mogu zadesiti i zdrave osobe u dobroj formi, a ne samo rizične grupe”, objasnila je služba.

Crveno upozorenje meteorološke službe od ponedjeljka do utorka odnosi se na područje od Londona do Manchestera i do doline York na sjeveroistoku Engleske.

“Ako ljudi imaju ranjive članove porodice ili komšije, sada je pravo vrijeme da se pobrinu da poduzmu adekvatne mjere kako bi se mogli nositi s vrućinom jer ako je prognoza takva kakva mislimo u područjima crvene opasnosti, ljudski životi su u opasnosti. Ovo je veoma ozbiljna situacija”, rekao je glasnogovornik službe Grahame Madge.

Željezničke kompanije su savjetovale putnicima da izbjegavaju putovati u ponedjeljak i utorak osim ako je njihovo putovanje “apsolutno potrebno”, a vozačima automobila je preporučeno da ne putuju tokom najtoplijih dijelova dana, posebno ako imaju starije automobile.

Izvor: Agencije