Biden: SAD insistira na utvrđivanju odgovornosti za ubistvo Shireen Abu Akleh

Kritičari optužuju predsjednika SAD-a da nije preduzeo potrebne korake na utvrđivanju odgovornosti za smrt novinarke Al Jazeere.

Shireen Abu Akleh je bila američka državljanka i ponosna Palestinka, kazao je Joe Biden (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden je izjavio u petak da njegova administracija insistira na utvrđivanju odgovornosti za ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh u maju sa položaja izraelske vojske.

“SAD će nastaviti insistirati na potpunom i transparentnom utvrđivanju odgovornosti za njenu smrt i nastavit će se zalagati za slobodu medija svigdje u svijetu“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom.

Američki predsjednik nije spomenuo izraelsku odgovornost za ubistvo 51-godišnje palestinsko-američke novinarke 11. maja, koja je pogođena dok je izvještavala sa okupirane Zapadne obale.

“Bila je američka državljanka i ponosna Palestinka“, kazao je Biden.

“Nadam se da će njeno naslijeđe inspirirati mnoge mlade ljude da nastave s njenim radom na izvještavanju o istini i pričama koje se prečesto zanemaruju“, dodao je.

Protesti Palestinaca Bethlehemu

Konferencija je održana u Bethlehemu, u sklopu četverodnevne Bidenove turneje po Bliskom istoku.

Kritičari optužuju Bidena da nije preduzeo potrebne korake na utvrđivanju odgovornosti za smrt Shireen Abu Akleh.

Aktivisti, volonteri i novinari su uoči Bidenove posjete širom Bethlehema postavili plakate s slikom Shireen Abu Akleh, a deseci su protestirali na kilometar udaljenosti od predsjedničke zgrade u Bethlehemu.

Mnogi novinari na konferenciji su nosili crne majice s likom Shireen Abu Akleh.

Istragom Ujedinjenih naroda zaključeno je da se metak kojim je novinarka pogođena ispalile izraelske snage.

Bidenova administracija razljutila je Palestince kada je ranije ovog mjeseca objavila da je za ubistvo Shireen Abu Akleh “vjerovatno odgovorna“ izraelska vatra, ali da jse radi o nenamjernom događaju te da fornzičari nisu pronašli razlog da vjeruju da se radi o namjernoj pucnjavi.

Izvor: Al Jazeera