Italijanski premijer podnio ostavku, predsjednik je nije prihvatio

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno takmičiti na nacionalnim izborima.

Draghi je na čelu italijanske vlade od februara 2021. godine (EPA)

Italijanski premijer Mario Dragi podnio je ostavku nakon što stranka u njegovoj vladajućoj koaliciji nije sudjelovala u glasanju o povjerenju, ali je predsjednik Sergio Mattarella nije prihvatio.

Predsjednik traži od njega da se obrati parlamentu i stekne pravu sliku o tome ima li podršku ili nema.

Draghi je ranije tokom dana preživio glasanje o povjerenju Vladi u Senatu. No, kako ga tokom glasanja nije podržao koalicijski partner Pokret pet zvijezda, on je saopćio da se koalicija raspala i kako više nema uvjeta da ostane premijer.

“Koalicija nacionalnog jedinstva koja je podržala ovu vladu više ne postoji”, rekao je Draghi, bivši predsjednik Evropske centralne banke koji je premijer široke koalicije od februara 2021. godine.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno takmičiti na nacionalnim izborima početkom 2023. godine.

Nacionalni izbori mogući već u septembru

Draghi je također rekao da je pokušao da zadrži vladu na okupu i ispuni neke od zahtjeva “Pokreta pet zvijezda”, prenijela je agencija Anadolija.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na izborima početkom 2023. godine.

Predsjednik Sergio Mattarella ipak bi mogao od Draghija tražiti da raspiše još jedno glasanje o povjerenju u parlamentu kako bi sigurno provjerio da li ova većina opstaje.

Ako takvo glasanje ne uspije, predsjednik bi mogao razmotriti formiranje prelazne vlade koja bi vodila Italiju do novih izbora početkom 2023. godine.

Također, prijevremeni izbori na jesen su jedna od mogućnosti, u momentima dok se pokušava postići dogovor oko ključnih zakona o budžetu koji su potrebni zbog teških ekonomskih poteškoća za porodice i kompanije.

Draghi, bivši čelnik Evropske centralne banke, na čelu vlade je od februara 2021. godine.

Izvor: Agencije