Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti

Turska neće odustati od svojih prava u Egejskom moru i neće oklijevati koristiti ovlasti priznate međunarodnim sporazumima kada je u pitanju naoružavanje otoka, kazao je turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan je pratio drugi dio vojne vježbe 'Efes-2022' (Anadolija)

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća, poručio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je u četvrtak pratio drugi dio vojne vježbe “Efes-2022” na vojnom poligonu u distriktu Seferihisar, u zapadnom gradu Izmiru.

Tokom obraćanja, predsjednik Turske se osvrnuo na temu grčkog naoružavanja otoka u Egejskom moru, prenosi Anadolija.

“Turska neće odustati od svojih prava u Egejskom moru i neće oklijevati koristiti ovlasti priznate međunarodnim sporazumima kada je u pitanju naoružavanje otoka”, rekao je Erdogan.

‘Turska ne krši ničija prava i zakone’

Kazao je kako Turska ne krši ničija prava i zakone, ali isto tako nikome ne dopušta da krši njena prava.

“Pozivamo Grčku da prestane naoružavati otoke s nevojnim statusom i da djeluje u skladu s međunarodnim sporazumima”, naglasio je Erdogan.

S tim u vezi, Grčkoj je uputio jasnu poruku: “Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća.”

Osvrnuo se i na moguću vojnu operaciju protiv “terorističke prijetnje” na sjeveru Sirije.

“Korak po korak, odlučni smo da zaštitimo naše granice sigurnosnom linijom dubokom 30 kilometara”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada