Republikanski senator poziva na istragu o ubistvu Abu Akleh

Mitt Romney pridružio se demokratskim zastupnicima koji traže punu i transparentnu istragu ubistva novinarke Al Jazeere.

Abu Akleh je pogođena metkom u glavu tokom racije izraelskih snaga u Jeninu, na sjeveru okupirane Zapadne obale (Apple)

Američki senator Mitt Romney pozvao je administraciju predsjednika Joea Bidena da izvrši pritisak za „potpunu i transparentnu istragu“ o ubistvu novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh prošlog mjeseca, u rijetkom istupu jednog republikanskog zvaničnika o toj temi.

Senator iz Utaha poslao je pismo američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, u kojem od njega zahtijeva da traži odgovornost za ubistvo Abu Akleh, koje je izazvalo globalne osude.

„Insistiramo da administracija osigura provođenje pune i transparentne istrage, da bi pravda zbog smrti Akleh mogla biti zadovoljena“, navedeno je u pismu.

Progresivno krilo Demokratske stranke je bilo najglasnije u pozivima za istragom, a mnogi od njih su upirali prst u Izrael zbog ubistva Abu Akleh, koja je bila državljanka SAD-a. Al Jazeera je objavila da je „hladnokrvno ubijena“.

Al Jazeera Media Network nastavlja zahtijevati brzu, nezavisnu i transparentnu istragu o ubistvu novinarke koja je bila poznata kao „glas Palestinaca“.

Traži se i izvještaj o napretku

Na dan njene sahrane, izraelske snage su tukle prisutne, što je izazvalo osude svijeta.

U Romneyjevom pismu se zahtijeva „detaljan izvještaj o napretku“ u narednih 30 dana.

Prošlog mjeseca, deseci američkih zastupnika potpisali su pismo kojim se zahtijeva istraga FBI-ja o ubistvu Abu Akleh.

Izraelski vojni tužilac u početku je pozivao vojsku da provede detaljnu istragu o događaju, no, izraelski mediji su kasnije objavili da vojska to nema u planu.

Palestinska samouprava je prošlog mjeseca objavila rezultate svoje istrage, kojom je utvrđeno da su izraelske snage namjerno pogodile i ubile Abu Akleh.

Samouprava je slučaj proslijedila Međunarodnom krivičnom sudu.

Izvor: Al Jazeera i agencije