U Meksiku ubijen novinar, dvanaesti ove godine

Antonio de la Cruz, 47-godišnji reporter regionalnog lista, ubijen je na sjeveroistoku Meksika dok je izlazio iz kuće sa 23-godišnjom kćerkom.

Nekažnjivost je bila konzistentna karakteristika ubistava meksičkih novinara, a vladin program osmišljen da zaštiti novinare kritikovan je kao nedovoljan (AP)

Jedan novinar ubijen je na sjeveroistoku Meksika dok je izlazio iz kuće sa 23-godišnjom kćerkom, koja je teško ranjena u napadu.

Žrtva, 47-godišnji Antonio de la Cruz, reporter regionalnog lista Expreso, dvanaesti je meksički novinar ubijen ove godine usred sve većeg nasilja nad novinarima, piše Al Jazeera English.

De la Cruz je radio za Expreso skoro tri decenije, izvještavajući o ruralnim i socijalnim pitanjima dok je živio u gradu Ciudad Victoria. Grad se nalazi u pograničnoj državi Tamaulipas, koja se suočila s problemima nasilja i organizovanog kriminala.

Ubistvo De la Cruza posljednji je u nizu nasilnih napada na novinare u Meksiku, što 2022. čini najsmrtonosnijom godinom zabilježenom za predstavnike medija u zemlji.

Najopasnija zemlja za novinare izvan ratnih zona

Meksiko je najopasnija zemlja za novinare izvan ratnih zona.

Dvije meksičke novinarke, Yessenia Mollinedo i Sheila Johana Garcia, ubijene su u državi Veracruz u maju, a više od 150 novinara je ubijeno od 2000. godine. Oni koji su zaposleni u manjim regionalnim medijskim kućama često se suočavaju s najvećim rizikom.

Grupe za ljudska prava i slobodu medija žalile su se na nasilje s kojim se suočavaju meksički novinari i pozvale vladu da djeluje.

Na svojoj web stranici grupa “Reporteri bez granica” objavila je da meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nije “poduzeo neophodne reforme kako bi zaustavio spiralu nasilja protiv medija”.

Predsjednik Obrador je kritikovan zbog svog neprijateljstva prema medijima, koju je više puta napadao tokom svog mandata.

Direktor Expresa Miguel Dominguez opisao je De la Cruza u jednom televizijskom intervjuu “veoma svjesnog stvarnosti Tamaulipasa, veoma hrabrog“.

Nekažnjivost ubistava

Ovo nije bio prvi put da se listu prijetilo nasiljem. Auto-bomba je eksplodirala ispred ureda lista 2012. godine, a ljudska glava je isporučena u hladnjaku sa napomenom koja upozorava izdanje da ne izvještava o nasilju u gradu 2018. godine.

Francisco García Cabeza de Vaca, guverner Tamaulipasa, insistirao je da ubistvo de la Cruza “neće proći nekažnjeno”, a federalno tužilaštvo je saopštilo da će otvoriti istragu o ubistvu.

Međutim, nekažnjivost je nažalost bila konzistentna karakteristika ubistava meksičkih novinara, a vladin program osmišljen da zaštiti novinare kritikovan je kao nedovoljan.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, trenutno se 15 meksičkih novinara vodi kao nestalo.

Izvor: Agencije