Friedman: Duh izraelske i američke demokratije ovisi o narednim izborima

Američki politički analitičar opisao je Trumpa i Netanyahua kao braću u političkom smislu iz dvije različite nacije, objašnjavajući da dijele pristup spaljene zemlje u političkoj sferi.

Dok se Netanyahu suočava s optužnicom za mito, prevaru i povredu povjerenja i nada se da će ga ponovni izbor spasiti od moguće zatvorske kazne, Trump se nada da 'događaji od 6. januara' neće dovesti do toga da bude optužen za urotu (Reuters)

Istaknuti američki kolumnista Thomas Friedman u članku objavljenom u The New York Timesu navodi da je raspad izraelske vlade nacionalnog jedinstva veliki događaj čiji se uzroci i implikacije moraju ispitati, objašnjavajući da je to još jedna verzija onoga što se događa unutar samih Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Friedman je dodao da je duh američke i izraelske demokratije talac nadolazećih izbora, s obzirom na to da je doktrina “pobjede pod svaku cijenu”, koju je usvojila ekstremna desnica, dio šireg trenda antidemokratskih vrijednosti. Upozorio je da će se oba društva raskomadati ako taj trend prevlada.

Friedman je pisao o iskustvu izraelske vlade nacionalnog jedinstva, opisujući njeno formiranje prije godinu dana kao “izvanrednu stvar”, budući da su u njenom sastavu bile stranke različitih političkih usmjerenja. Ističe kako je ovakav tip koalicione vlade između ljevice, desnice i centra jedini način da se efikasno upravlja demokratijama u ovoj eri brzih demografskih, klimatskih i tehnoloških promjena.

Naveo je da će ljevica i desnica, ako se ne pomaknu prema centru kako bi pronašli način da uspješno vladaju i u Izraelu i SAD-u, izazvati stanje stagnacije u obje zemlje i učiniti bilo koju vladu nesposobnom da odgovori na izazove koji se nameću, posebno u ključnim pitanjima.

Prema Friedmanu, jedan od najvažnijih pokazatelja je taj da je koalicija izraelske vlade uspjela dokazati da izraelski Jevreji i Arapi mogu mirno vladati zajedno, opisujući to kao “historijski napredak”.

Trump i Netanyahu – braća u političkom smislu

Američki politički analitičar opisao je i Donalda Trumpa i Benjamina Netanyahua kao braću u političkom smislu iz dvije različite nacije, objašnjavajući da dijele pristup spaljene zemlje u političkoj sferi.

Ukazao je kako se ovaj pristup odlikuje po tome što odbija formiranje široke koalicije od centra prema vani. Umjesto toga, radije se fokusira na mobilizaciju i poticanje ekstremizma u svojoj bazi protiv “drugih”, a zatim koristi svu tu negativnu energiju za napad na ograničenja koja nameću mediji i pravosudne institucije kako bi odvratili pažnju javnosti od onoga što se događa unutar vlasti.

Dok se Netanyahu suočava s optužnicom za mito, prevaru i povredu povjerenja i nada se da će ga ponovni izbor spasiti od moguće zatvorske kazne, Trump se nada da “događaji od 6. januara” neće dovesti do toga da bude optužen za urotu sa ciljem poništavanja izbornih rezultata koji su doveli Joea Bidena na vlast.

Koji duh?

Friedman je citirao izjavu Moshea Halbertala, opisujući ga kao “religijskog filozofa” na Hebrejskom univerzitetu, u kojoj je rekao da je koalicija nacionalnog jedinstva, koju je formirao Naftali Bennett, “obećavajuće postignuće” u uspostavljanju zajedničke vladavine između Arapa i Jevreja u Izraelu. Niko to ne može zaobići, unatoč svim pritiscima koji prikazuju Arape kao petu kolonu.

Dodaje da izraelski birači na predstojećim izborima moraju odlučiti žele li inkluzivnu državu koja je sposobna ponuditi poštovanje i dostojanstvo svim svojim građanima ili dati prednost državi koja se temelji na poricanju drugoga? Zbog toga je, objašnjava autor, “duh Izraela” talac nadolazećih izbora.

Prema Friedmanu, ova situacija je ista kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Osvrnuo se i na izjavu Cassidy Hutchinson, glavne pomoćnice Bijele kuće u Trumpovoj administraciji, koja je rekla kako je njen osjećaj patriotizma i dužnosti kao američkog građanina narušen postupcima Trumpa i njegove administracije. Friedman je to komentirao rekavši da je Hutchinson svojom izjavom natjerala sve da se zapitaju kakvu državu i kakve lidere Amerikanci žele, te kakav duh čini srž Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije