New York: Zastupnici usvojili zabranu rudarenja kriptovaluta

Odluka je prihvaćena zbog zabrinutosti od klimatskih promjena i korištenja električne energije tokom rudarenja kriptovaluta.

Ukoliko guvernerka Kathy Hochul potpiše zakon, New York bi postao prva država u SAD-u koja će zabraniti operacije rudarenja kriptovaluta (EPA)

Zastupnici u američkoj saveznoj državi New York usvojili su u petak zakon o zabrani određenih operacija rudarenja kriptovaluta koje funkcioniraju pomoću izvora energije baziranih na ugljiku.

Zakon, koji je prethodno odobren u državnoj Skupštini u aprilu, usvojen je rano ujutro u državnom Senatu sa 36 za i 27 protiv, prenosi Anadolija.

Ova odluka je prihvaćena zbog zabrinutosti od klimatskih promjena i korištenja električne energije tokom rudarenja kriptovaluta.

“Stalni i prošireni rad operacija rudarenja kriptovaluta koje koriste metode provjere autentičnosti s ciljem ocjene valjanosti blockchain transakcija uveliko će povećati količinu potrošnje energije u saveznoj državi New York i uticati na usklađenost sa Zakonom o liderstvu u oblasti klime i zaštiti zajednice”, navodi se u tekstu zakona.

Digitalna knjiga transakcija

Blockchain je javna digitalna knjiga transakcija koja bilježi i čuva sve prethodne transakcije i aktivnosti, ovjeravajući vlasništvo nad svim jedinicama valute u bilo kom trenutku.

Čitava historija transakcija kriptovalute ima ograničenu dužinu koja sadrži ograničen broj transakcija koja se vremenom povećava.

Nacrt zakona sada ide guvernerki Kathy Hochul koja može uložiti veto. Ukoliko potpiše zakon, New York bi postao prva država u SAD-u koja će zabraniti operacije rudarenja kriptovaluta.

Izvor: Agencije