Turska od Finske i Švedske traži izručenje 33 osobe

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između triju država koji otvara put Helsinkiju i Štokholmu prema članstvu u NATO-u kojem se Ankara dotad protivila.

Erdogan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Niinistom i švedskom premijerkom Andersson (EPA)

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je u srijedu ministar pravosuđa Bekir Bozdag, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između triju država koji otvara put Helsinkiju i Štokholmu prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) kojem se Ankara dotad protivila.

„U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i 11 članova PKK-a“, rekao je ministar, a prenose turski mediji.

Kurdistanska radnička partija (PKK) proglašena je terorističkom organizacijom u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-u.

Feto je pokret Fethullaha Gulena, nekadašnjeg saveznika, a danas protivnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg on smatra krivcem za pokušaj vojnog udara u julu 2016. godine.

Memorandum iz Madrida

Erdogan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

Turska je blokirala ulazak dviju država u NATO, optuživši ih da je sklonila pripadnike dvaju pokreta.

Na kraju skupa u Madridu predstavljen je memorandum triju država koji otvara put za proširenje Saveza.

„Turska je dobila ono što je htjela“, priopćio je ured turskog predsjednika, govoreći pritom o „potpunoj saradnji“ država u borbi protiv terorizma.

Izvor: Agencije