Putin prvi put od početka invazije na Ukrajinu putuje van zemlje

Ruski predsjednik će posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom.

Posljednje poznato Putinovo putovanje izvan Rusije bila je posjeta Pekingu početkom februara (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ove će sedmice posjetiti dvije male bivše sovjetske države u centralnoj Aziji, izvijestila je ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

U ruskoj invaziji koja je započela 24. februara ubijene su hiljade ljudi, raseljeni milioni, a Moskva se našla pod ozbiljnim finansijskim sankcijama zapada za koje Putin kaže da su potakle jačanje trgovinskih veza Rusije s drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Posjetio Peking početkom februara

Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašgabatu će prisustvovati samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

Posljednje poznato Putinovo putovanje izvan Rusije bila je posjeta Pekingu početkom februara. Tada su ruski lider i kineski predsjednik Xi Jinping predstavili “sporazum o prijateljstvu bez ograničenja” samo nekoliko sati prije no što su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu kako bi smanjila njenu vojnu moć, spriječila da je zapad iskoristi za prijetnju Rusiji, iskorijenila nacionaliste i obranila stanovnike u istočnim regijama koji govore ruskim jezikom. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imperijalnom stilu.

Izvor: Agencije