Sjeverna Koreja: WHO ocjenjuje da se epidemija covida širi, ali nema dovoljno informacija

Dvadeset pet miliona Sjevernokorejaca nije vakcinisano, a njihov zdravstveni sistem jedan je od najgorih u svijetu.

WHO smatra da se situacija s epidemijom COVID-19 u Sjevernoj Koreji pogoršava (EPA)

WHO smatra da se situacija s epidemijom COVID-19 u Sjevernoj Koreji pogoršava te izražava žaljenje zbog nedostatka informacija i saradnje vlasti u Pjongjangu koja tvrdi da broj slučajeva “groznice” pada, javlja Hina.

“Trenutačno ne možemo točno procijeniti stanje na terenu. Polazimo od načela da se stvari ne poboljšavaju, nego se pogoršavaju”, rekao je Michael Ryan, voditelj za krizne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na press konferenciji u Ženevi.

“Još jednom, veoma je teško ostatku svijeta dati točnu ocjenu jer ne raspolažemo nužnim podatcima”, istaknuo je, rekavši da WHO raspolaže istim informacijama koje Pjongjang daje ostatku svijeta.

Koreja prijavila 3,7 miliona oboljelih

Maria van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom covida u organizaciji, navodi da je Sjeverna Koreja prijavila ukupno 3,7 miliona oboljelih.

U četvrtak je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila podatak o 96.610 novih slučajeva “groznice”, pošto je početkom maja bilo 390.000 zaraženih na dan. Službene informacije govore o više od 3,8 miliona zaraženih i o 69 mrtvih.

“Doznajemo o mnogim slučajevima ozdravljenja, ali iz zemlje dobivamo samo ograničene informacije”, istaknula je Van Kerkhove.

Dvadeset pet miliona Sjevernokorejaca nije vakcinisano, a njihov zdravstveni sistem jedan je od najgorih u svijetu.

WHO nudio vakcine

Ryan je rekao da je WHO “više puta nudio pomoć” sjevernokorejskim vlastima, pa i vakcinu “u tri navrata”. “I nadalje ćemo ga nuditi”, istaknuo je.

Rekao je da WHO sarađuje s Kinom i s Južnom Korejom kako bi ostvarili napredak.

“Vidimo pozitivna nastojanja kako bi se pokušao riješiti ovaj zajednički problem”, istaknuo je Ryan.

“Ne želimo da se širenje (epidemije) ubrza u stanovništvu koje je osjetljivo i s oslabljenim zdravstvenim sistemom. To nije dobro za ljude Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje, za regiju i za čitav svijet”, istaknuo je.

Izvor: Agencije