Izlazne ankete: Macron gubi apsolutnu većinu u parlamentu

Macronov centristički savez Zajedno će po anketama ipak dobiti najviše mjesta u parlamentu, a slijedi ga lijevi blok Nupes na čelu s ljevičarskim veteranom Melenchonom.

Macron je u aprilu postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na putu je da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i kontrolu nad svojim reformskim programom, po prvim projekcijama rezultata drugog kruga francuskih parlamentarnih održanih u nedjelju na koje se poziva Reuters.

Macronov centristički savez Zajedno će po anketama na kraju dobiti najviše mjesta u parlamentu, a slijedi ga lijevi blok Nupes na čelu s ljevičarskim veteranom Jean-Lucom Melenchonom.

Po prognozama anketara Ifop, OpinionWay, Elabe i Ipsos, Zajedno osvaja 200-260 mjesta, a Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) 149-200. Prag za apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta je 289 mjesta.

Ako će to biti konačni ishod, nastavak Macronovih reformi drugog najvećeg gospodarstva eurozone ovisit će o njegovoj sposobnosti da okupi umjerene snage izvan svog saveza s desne i lijeve strane.

Duboko razočarana i podijeljena zemlja

Macron (44) je u aprilu postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, ali predsjeda duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i ljevice, prenosi Hina.

Francuski predsjednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod utjecajem rata u Ukrajini koji je ograničio opskrbu hranom i energijom te doveo do rasta inflacije.

“Ništa ne bi bilo gore nego dodati francuski nered svjetskom neredu”, rekao je francuski predsjednik prije drugog kruga glasanja.

Melenchonov savez Nupes vodio je kampanju tražeći zamrzavanje cijena osnovnih dobara, snižavanje dobi za umirovljenje i zabranu otpuštanja radnika u kompanijama koje isplaćuju dividende. Melenchon također poziva na neposluh prema Europskoj uniji.

Macronovi politički saveznici predstavljali su Melenchona kao “zlokobnog agitatora” koji će uništiti Francusku. Christophe Castaner, jedan od najutjecajnijih zastupnika vladajuće stranke, ismijao je njegov ekonomski program rekavši da izglea kao da je “složen od klišeja iz sovjetske ere”.

Moguća manjinska vlada

Prve procjene su pokazale da Nupes nije uspio osvojiti vladajuću većinu, no da je Macronu oduzeo istu te da će postati najveći oporbeni blok u parlamentu.

Ako Macron i njegovi saveznici izgube apsolutnu većinu s velikom razlikom, kako sugeriraju prve projekcije, mogli bi ili tražiti savez s konzervativnim republikancima ili voditi manjinsku vladu koja će morati pregovarati o zakonima s drugim strankama od slučaja do slučaja.

Bez obzira na odnos snaga u parlamentu, predviđa se da Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera. Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte Zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu. Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom o europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

Macronov je cilj bio ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu. Također se želi više usredotočiti na politiku zaštite okoliša te snažnije razvijati nuklearnu i obnovljive izvore energije za što mu je potrebna većina u parlamentu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada