Evropski čelnici sa Zelenskim u Kijevu prvi put od početka rata

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu podršku.

Sastanak se održao pošto su evropski čelnici obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata (EPA)

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu podršku nakon čega će, nada se Zelenski, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije, prenosi Hina.

U prvom takvom posjetu Kijevu od početka ruske invazije 24. februara, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis rukovali su se sa Zelenskim koji nije napustio Ukrajinu otkako je počeo rat.

Sastali su se pošto su evropski čelnici obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o “nezamislivoj okrutnosti” i “bezumnom nasilju”.

“Ovo je herojski grad… obilježen stigmom barbarizma”, rekao je Macron.

Optužbe za sporo slanje oružja

Kijev optužuje Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su vlastiti prosperitet stavili ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.

Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i financijsku pomoć.

“Francuska i Evropa stoje uz Ukrajinu i njene stanovnike od početka”, rekao je.

Zelenski nije bio s njima u Irpinu.

Nakon razgovora s gradonačelnikom Irpina i drugim dužnosnicima, Draghi je rekao: “Oni su puno govorili o obnovi. Riječi boli, nade, ali i o tome što žele učiniti u budućnosti”.

Medvedev ismijao posjet

Kremlj je poručio da bi evropski čelnici sa Zelenskim trebali “realno sagledati stvari”, a ne razgovarati o slanju oružja.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za sigurnost, ismijao je njihov posjet ocijenivši da od njega “nema nikakve koristi”.

Rekao je da su “Ukrajini obećali članstvo u EU-u i stare haubice”.

Izvor: Agencije