Anthony Fauci pozitivan na korona virus

Fauci je tokom više od dvije godine pandemije uspijevao izbjeći zarazu tako da bi poduzimao mjere opreza.

Anthony Fauci je kao dugoročni šef američkog instituta za alergije i zarazne bolesti predvodio odgovorom SAD-a na svaku pandemiju od 1984 (EPA)

Savjetnik američkog predsjednika za borbu protiv COVID-a 19 naučnik Anthony Fauci pozitivan je na korona virus nakon testiranja brzim antigenskim testom, no nastavlja raditi od kuće dok se oporavlja, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić, pozivajući se na američki nacionalni institut za zdravstvo NIH.

“Trenutno ima blage simptome”, saopćio je institut, dodavši da 81-godišnjak, koji je potpuno vakcinisan i primio je dvije booster doze, nije nedavno bio u bliskom kontaktu s predsjednikom Joe Bidenom, čiji je glavni savjetnik za zdravstvo.

“Fauci će slijediti smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i medicinski savjet svog ljekara i vratit će se u NIH kada bude negativan”, poručeno je iz NIH-a.

Broj zaraza virusom unatoč vakcinaciji značajno je porastao otkako je krajem prošle godine omikron varijanta postala dominantna. Njene podvrste BA.4 i BA.5, koje, izgleda, imaju veću sposobnosti izbjeći imunosnu zaštitu, sada su u porastu, piše AFP a prenosi Hina.

Fauci je kao dugoročni šef NIH-ovog instituta za alergije i zarazne bolesti predvodio odgovorom Sjedinjenih Američkih Država na svaku pandemiju od 1984, a naročito je pohvaljen zbog svog vodstva tokom rane borbe protiv HIV-a i SIDA-e.

Iskreni stavovi

Fauci je, ponašajući se mirno i profesionalno u svojim čestim medijskim nastupima, postao pouzdani izvor informacija za zabrinutu javnost kada se COVID prvi put iz Kine proširio diljem svijeta.

No, njegovi iskreni stavovi o neuspjehu Amerike da se uhvati u koštac s virusom doveli su ga u sukob s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji ga je pri kraju svog mandata često napadao, što je pomoglo tome da ga se pretvori u nepoželjnu osobu za neke na desnici.

Fauci je tokom više od dvije godine pandemije uspijevao izbjeći zarazu tako da bi poduzimao mjere opreza, primjerice nedolaskom na nedavni događaj u Bijeloj kući, koji je, unatoč vakcinaciji i testiranju istog dana, postao žarište.

Fauci se sada nalazi u društvu velike većine Amerikanaca koji su se zarazili virusom, što je brojka koja je u februaru ove godine iznosila 60 posto, prema studiji koju je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a sada je vjerojatno mnogo veća.

Izvor: Agencije