Xi poručio Putinu: Kina će i dalje podržavati Rusiju

Nekada žestoki hladnoratovski neprijatelji, Peking i Moskva posljednjih su godina pojačali saradnju kao protutežu onome što vide kao globalnu dominaciju SAD-a.

Telefonski razgovor dvojice čelnika druga je službeno prijavljena komunikacija od kada je Rusija krenula u osvajanje Ukrajine (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping je u telefonskom razgovoru u srijedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu poručio da će Peking nastaviti podržavati Moskvu kada je riječ o “suverenosti i sigurnosti”.

Kina je “spremna nastaviti pružati podršku Rusiji kada je riječ o pitanjima koja se odnose na temeljne interese poput suvereniteta i sigurnosti”, rekao je Xi, javila je kineska državna televizija CCTV.

To je drugi razgovor dvojice čelnika za koji se službeno zna od kako je Putin 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kina je odbila osuditi invaziju Moskve na Ukrajinu te je optužena da je omogućila diplomatsko pokriće Rusiji, pomogavši Putinu da zaobiđe sankcije Zapada.

Kina najavila jaču komunikaciju s Rusijom

Xi je pohvalio “dobar zamah u razvoju” bilateralnih odnosa između dviju zemalja od početka godine, s obzirom na to da su obje “suočene s globalnim previranjima i promjenama”.

Rekao je da je Peking spreman “intenzivirati stratešku koordinaciju dviju zemalja”.

Kina je spremna “pojačati komunikaciju i koordinaciju” s Rusijom u međunarodnim organizacijama te “poticati međunarodni poredak i globalno upravljanje prema pravednijem i razumnijem razvoju”, dodao je.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi svaka podrška Pekinga ruskoj invaziji na Ukrajinu ili kineska pomoć Moskvi da izbjegne sankcije Zapada mogla naštetiti odnosima s Kinom.

Kina je, poput Indije, jedna od dviju velikih svjetskih ekonomija koje nisu sudjelovale u mjerama odmazde protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Prema mišljenju kineskih dužnosnika, Evropljani su dopustili da ih se na inicijativu Washingtona uvuče u proces podrške Ukrajini, što je potez koji je u suprotnosti s njihovim interesima kao potrošačima ruskog plina.

Nekada žestoki hladnoratovski neprijatelji, Peking i Moskva posljednjih su godina pojačali saradnju kao protutežu onome što vide kao globalnu dominaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Novi odnosi dvije zemlje ‘bez limita’

Dvije su se zemlje zbližile u političkoj, trgovinskoj i vojnoj sferi, u sklopu novog odnosa, koji je “bez limita”.

Predstavnici dviju strana prošle su sedmice zajednički otvorili prvi cestovni most koji povezuje dvije zemlje.

Mostom se povezuje ruski grad Blagovješčensk, na dalekom istoku Rusije, sa sjevernim kineskim gradom Heiheom.

Telefonski razgovor dvojice čelnika pao je na Xijev 69. rođendan i, kako pišu mediji, njihova je druga službeno prijavljena komunikacija od kada je Rusija krenula u osvajanje Ukrajine.

Peking je najveći trgovinski partner Moskve.

Prema podacima kineske carinske službe, u prošloj je godini trgovinski promet dostigao vrijednost od 147 milijarda dolara, a to je za 30 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Agencije