Cavusoglu: Dokumenti Finske i Švedske daleko od naših očekivanja

Vlasti u Ankari obavijestile su i Štokholm, Helsinki i NATO o nedostacima u dokumentima, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Svi pregovori o nastojanjima Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u prvo se moraju pozabaviti zahtjevima Turske, rekao je Mevlut Cavusoglu (EPA)

Dokumenti koje su Švedska i Finska poslale Turskoj u vezi s njihovim zahtjevima za članstvo u NATO-u ne ispunjavaju naša očekivanja i naše zabrinutosti koje treba riješiti, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Poručio je da će svi pregovori o nastojanjima Švedske i Finske za pridruživanje Alijansi prvo morati pozabaviti zahtjevima Turske, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Cavusoglu je rekao da odgovori Finske i Švedske nisu ispunili očekivanja Ankare oko zabrinutosti koje ima Turska, dodajući da su turske vlasti obavijestili i Štokholm i Helsinki, kao i NATO o nedostacima.

Odgovor na ruski napad na Ukrajinu

Švedska i Finska podnijele su zahtev za pridruživanje Alijansi prošlog mjeseca, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Obje zemlje naišle su na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju i daju utočište “kurdskim militantima” i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima.

Krajem maja Turska je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili “na željenom nivou”.

Izvor: Agencije