Komisija: Napad na Capitol pokušaj puča, Trump iza svega

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje pobunu i upad na Capitol 6. januara 2021, krivicu za te događaje je pripisala Donaldu Trumpu.

'Predsjednik Trump je okupio nasilnu rulju', izjavila je republikanka Liz Cheney, članica Predstavničkog doma iz Wyominga i potpredsjednica komisije (EPA)

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje pobunu i upad na Capitol 6. januara 2021, krivicu za te događaje je pripisala Donaldu Trumpu, navodeći da nije riječ o spontanim neredima već “pokušaju puča” i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsjednika da poništi rezultat izbora 2020.

Uz emitiranje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svjedočenja najbližih Trumpovih saradnika, komisija je uz brojne detalje iznijela argument da su Trumpove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobjede Joea Bidena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju, prenosi Tanjug.

“Demokratija je i dalje u opasnosti”, upozorio je predsjedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Mississippija Bennie Thompson na pretresu koji je održan u četvrtak u osam sati uvečer u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga vidjelo što je moguće više Amerikanaca, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da je 6. januar bio “kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo poslije 6. januara, da se zbaci vlada” i da “nasilje nije bilo slučajnost”.

Komisija je emitirala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bill Burr izjavljuje da je rekao Trumpu da su tvrdnje o namještenim izborima obična glupost.

Priprema napada

Na drugom snimku, kćerka bivšeg predsjednika Ivanka Trump svjedočila je da poštuje Burrrovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija “Čuvari zakletve” i “Ponosni momci” kako se pripremaju da upadnu u Capitol da bi se borili za Trumpa.

“Predsjednik Trump je okupio nasilnu rulju”, izjavila je republikanka Liz Cheney, članica Predstavničkog doma iz Wyominga i potpredsjednica komisije, koja je vodila veći dio pretresa.

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Cheney pročitala jedno svjedočenje prema kojem je, kada je Trumpu rečeno da rulja u Capitolu skandira da potpredsjednik Mikea Pencea “treba da visi”, Trump odgovorio da su “možda u pravu” i da “on to zaslužuje”.

Predsjednik Biden, koji je u Los Angelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, izjavio je da će mnogi gledaoci “prvi put vidjeti brojne detalje o događajima 6. januara”.

Trump je u svom komentaru na izvještaj komisije ponovo odbacio cijelu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar “predstavljao najveći pokret u historiji naše zemlje”, a republikanci iz Odbora za pravosuđe u predstavničkom domu su na Twitteru napisali: “Sve. Stare. Vijesti”, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije