Iran optužio IAEA da je objavila nepravedan izvještaj

Organizacija Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je saopštila da Iran nije dao vjerodostojan odgovor na dugogodišnja pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri neprijavljena mjesta.

Izvještaj ne odražava realnost razgovora između Irana i IAEA, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh (EPA)

Iran je u utorak optužio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je objavila nepravedan izvještaj o istrazi o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Organizacija Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je saopštila da Iran nije dao vjerodostojan odgovor na dugogodišnja pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri neprijavljena mjesta, prenosi agencija Reuters.

“Nažalost, ovaj izvještaj ne odražava realnost razgovora između Irana i agencije”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh novinarima.

On je rekao da to nije fer niti izbalansiran izvještaj i dodao da se čini da je “pritisak cionista i drugih aktera skrenuo put tehničkih izvještaja na političko polje”.

“Očekujemo da se ovaj trend ispravi”, poručio je on.

Diplomatski sukob

Kako navodi britanska agencija, nedostatak napretka mogao bi da dovede do novog diplomatskog sukoba Irana sa Zapadom u momentu kada je za narednu sedmice zakazan Upravni odbor IAEA koji čini 35 zemalja.

Ukoliko zapadne sile zatraže rezoluciju kojom će se kritizirati Teheran to bi moglo da zada dodatni udarac naporima da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Pozivamo Iran da bez odlaganja odgovori na pitanja i potrebe IAEA u skladu sa njenim sporazumom o zaštitnim garancijama”, rekao je zamjenik glasnogovronik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Francois Delmas novinarima.

“U bliskim smo konsultacijama s našim partnerima o praćenju ove situacije na sljedećem Odboru”, dodao je.

Izvor: Agencije