Friedman: Rat u Ukrajini postaje sve opasniji za SAD i Biden to zna

Američki kolumnista Thomas Friedman kaže da se ukrajinski rat nije pretvorio u dugu, iscrpljujuću i pomalo dosadnu krizu, kako to neki misle, već je iz dana u dan, što duže traje, sve opasniji.

Friedman je upozorio da će SAD biti uvučen u direktan rat sa Rusijom (Reuters)

Američki kolumnista Thomas Friedman smatra da se ukrajinski rat nije pretvorio u dugu, iscrpljujuću i pomalo dosadnu krizu kako to neki misle, već je iz dana u dan sve opasniji što duže traje, upozoravajući da će SAD biti uvučen u direktan rat s Rusijom.

U članku za The New York Times Friedman pojašnjava da se SAD mora držati što je moguće čvršće svog prvobitnog, ograničenog i jasno definiranog cilja pružanja pomoći Kijevu da protjera ruske snage koliko god je to moguće ili pregovara o njihovom povlačenju kad god ukrajinski čelnici osjete da je pravo vrijeme za to.

Istaknuo je da se SAD bavi nekim nepojmljivim stvarima poput hvalisanja ubijanjem ruskog generala i potapanjem ruskih brodova ili zaljubljivanjem u Ukrajinu na načine zbog kojih će Amerikanci zaglaviti dovijeka tamo, što je opisao kao vrhunac gluposti.

Opasna curenja informacija

Friedman je naglasio da je predsjednik Joe Biden bio ljut zbog curenja vijesti o pomoći koju je njegova zemlja pružila Ukrajini u ubijanju ruskih generala i potapanju broda “Moskva”. Opisao je to kao nepromišljen čin koji mora odmah prestati, prije nego što dođe do toga da SAD završi u nenamjernom ratu s Rusijom.

Dalje je rekao da Putin sigurno nema iluzije o tome koliko Sjedinjene Američke Države i Sjevernoatlantski savez (NATO) naoružavaju Ukrajinu materijalima i obavještajnim podacima, ali kada se američki dužnosnici počnu javno hvaliti da su igrali ulogu u ubijanju ruskih generala, potapajući ruske brodove i ubijajući mnoge mornare, to onda daje priliku Putinu da odgovori na načine koji bi mogli opasno proširiti ovaj sukob i uvući Sjedinjene Američke Države dublje nego što žele.

Također je rekao da su američki dužnosnici vrlo zabrinuti šta bi Putin mogao učiniti ili najaviti na proslavi Dana pobjede u Moskvi u ponedjeljak, kojom se obilježava godišnjica poraza Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom. Friedman kaže kako je to tradicionalno dan vojnih parada i proslave junaštva ruske vojske. Moguće je da će Putin mobilizirati još vojnika, napraviti neku drugu provokaciju ili da neće uraditi baš ništa. Ali to niko ne zna.

Friedman je izrazio podršku Bidenovoj politici prema Kijevu, koja se ogleda u tome da SAD treba pomoći Ukrajini da vrati suverenitet i porazi Ruse, a da joj pritom ne dopusti da se pretvori u američki protektorat na ruskim granicama.

Biden je uvjerio Kinu

Autor kaže da je jedna od svijetlih tačaka u nastojanjima da se izbjegne širi rat Bidenov uspjeh da spriječi Kinu da pruži vojnu pomoć Rusiji, opisujući to kao ogroman napor.

Pojasnio je da je Biden, nakon što su Kina i Rusija 4. februara prošle godine sklopile sve vrste trgovinskih i energetskih sporazuma, te izdale zajedničku deklaraciju kojom potvrđuju da prijateljstvo dviju zemalja nema granica, nazvao svog kineskog kolegu i uvjerio ga da ekonomska budućnost Kine ovisi o pristupu američkom i evropskom tržištu i ovisi o tome da se Putinu uskrati vojna pomoć, što je značajno utjecalo na slabljenje Putina.

Friedman je na kraju svog članka u The New York Timesu zaključio da su Putina učinila slabijim i zapadna ograničenja za isporuku mikročipova u Rusiju, koja su počela ometati rad nekih njenih fabrika, a Kina se do sada nije umiješala.

Izvor: Agencije