Britanski ministar odbrane: Putin je ‘slika fašizma’ od prije 77 godina

Invazija na Ukrajinu za predsjednika Rusije i njegov uži krug generala ne može biti Dana pobjede, samo sramota i sigurni poraz, kaže Ben Wallace.

Putin ponavlja greške totalitarnog režima prošlog stoljeća, smatra Wallace (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali slika su fašizma i tiranije od prije 77 godina, a njihova invazija na Ukrajinu obeščašćuje rusku vojnu prošlost, izjavio je u britanski ministar odbrane Ben Wallace, piše Reuters, prenosi Hina.

U govoru koji se poklopio s ruskim mimohodom povodom Dana pobjede kojom se obilježava kraj Drugog svjetskog rata, Wallace je rekao da su ruski generali saučesnici kao i njihov predsjednik te da bi se trebali suočiti s vojnim sudom zbog rata u Ukrajini.

‘Samo sramota i sigurni poraz u Ukrajini’

“Invazijom na Ukrajinu, Putin i njegov uži krug generala sada odražavaju fašizam i tiraniju od prije 77 godina, ponavljajući greške totalitarnog režima prošlog stoljeća”, rekao je Wallace.

“Za njih i za Putina ne može biti Dana pobjede, samo sramota i sigurni poraz u Ukrajini”.

Wallace je govorio dok se Putin obraćao vojsci na Crvenom trgu na godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, evocirajući sjećanje na sovjetsko herojstvo kako bi potaknuo svoju vojsku na pobjedu u Ukrajini.

 

Izvor: Agencije