SAD razmatra odgovor na moguće ukidanje prava na abortus

Abortus desetljećima izazova duboke podjele u američkom društvu, a nacrt odluke pokazao je da je većina sudaca spremna srušiti presudu kojom je legaliziran abortus.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da ne zna je li nacrt odluke Vrhovnog suda koji je izašao u javnost i kojim se ukida ustavno pravo na abortus tačan i konačan (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena razmišlja kako osigurati širi pristup hitnoj kontracepciji kao mogući odgovor ako Vrhovni sud na saveznoj razini poništi odluku iz 1973. kojom je legaliziran abortus, prenosi Hina.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je to novinarima govoreći o mogućem odgovoru na odluku Vrhovnog suda nakon što je u ponedjeljak u javnost procurio nacrt odluke prema kojem se ukida ustavno pravo na abortus.

“Ono što gledamo je kako osigurati širi pristup (hitnoj kontracepciji) i kako osigurati da sagledamo ogroman utjecaj na određeni dio populacije”, rekla je Psaki, upitana što mogu učiniti donese li Vrhovni sud takvu odluku.

Abortus desetljećima izazova duboke podjele u američkom društvu, a nacrt odluke pokazao je da je većina sudaca spremna srušiti presudu kojom je legaliziran abortus u slučaju Roe protiv Wadea, odnosno da bi Vrhovni sud mogao vratiti državama pravo odlučivanja o abortusu koji je gotovo 50 godina bio legalan u čitavoj zemlji.

Zaštita prava žena na izbor

Psaki je novinarima rekla kako bi u slučaju da Vrhovni sud ukine odluku abortus vjerojatno bio ilegalan u polovici saveznih država, posebice na jugu.

Republikanski guverner Oklahome, na jugu Sjedinjenih Država, objavio je da je u utorak potpisao zakon kojim se zabranjuje abortus nakon šeste sedmice trudnoće, što je jedan od najrestriktivnijih u zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da ne zna je li nacrt odluke Vrhovnog suda koji je izašao u javnost i kojim se ukida ustavno pravo na abortus tačan i konačan, ali je istaknuo da je njegova administracija, kada se odluka suda objavi, spremna zaštititi prvo na abortus.

Dodao je da će, ako se poništi presuda iz 1973. izabrani dužnosnici morati zaštititi pravo žena na izbor, a birači na izborima u novembru izabrati kandidate koji se zalažu za to pravo.

Izvor: Agencije